Съединението все още се причислява към групата на спорните „витамини“. Кавичките предполагат, че учените все още не са сигурни дали това е наистина витамин.

Все още не е доказано, че е от съществено значение за хранителния режим и дали неговият недостиг в организма на човека предизвиква появата на характерни симптоми.

Учените от бившия Съветски съюз са смятали, че пангамовата киселина е много важен хранителен компонент с физиологични свойства, които спомагат за овладяването на симптомите и за лечението на множество заболявания.

Съветските изследователи са доказали, че хранителните добавки, съдържащи витамин В15, способстват за намаляване на натрупването на млечна киселина при усилено трениращите хора и професионалните спортисти и по този начин да се намали умората на мускулите и да се увеличи издръжливостта.

Пангамовата киселина бива използвана редовно в Съветския съюз при множество проблеми като:

• алкохолизъм и наркомании;
• психични проблеми – най-вече при тези свързани със стареенето като например при старческо слабоумие.
• Леките нарушения в мозъчната функция при деца;
• Сърдечно-съдови заболявания и хипертония;
• Диабет;
• Заболявания на кожата;
• Чернодробни заболявания и химически отравяния;

В САЩ Федералната администрация по храните и лекарствата е изтеглила от пазара хранителните добавки, съдържащи пангамова киселина.

А диметилглицинът /ДМГ/ се използва в някои случаи като неин заместител, тъй като се предполага че ускорява производството на витамин В15 в организма.

Диметилглицинът се свързва в тялото с глюконовата киселина, образувайки по този начин пангамова киселина. Смята се, че ДМГ е активният компонент на витамин В15.

Кои храни са източник на витамин В15?

Пангамовата киселина е изолирана за пръв път през 1951 г. от докторите Ърнест Кребс старши и младши от кайсиевите ядки заедно е лаетрила, наречен витамин В17.

По онова време, както и днес учените не са сигурни дали съединението е от съществено значение за живота.

Пангамовата киселина също се съдържа в пълнозърнестите храни като кафяв ориз, бирена мая, тиквените и слънчогледовите семки и в говеждата кръв.

Но под действие на водата и пряката слънчева светлина активността на витамина отслабва, а количеството му в тези храни намалява.

Функции

Витамин В15 е предимно преносител на метилните групи, тъй като изпълнява функцията на катализатор в някои реакции на преметилиране.

Също така може да участва в процесите на окисляване на глюкозата и при клетъчното дишане.

Чрез тази своя функция, спомага за редуциране на хипоксията /недостиг на кислород/ в сърдечните и други мускули.

Подобно на витамин Е, действа като антиоксидант, тъй като създава условия за удължаването на живота на клетките, осигурявайки им защита от окисление.

За пангамовата киселина също се смята, че леко да стимулира ендокринната и имунната система. А също така и засилва чернодробната функция, което от своя страна подпомага процеса на детоксикация на организма.

Приложения

Въпреки че много от приложенията му не са научно доказани, има описани голям брой случаи от авторитетни здравни експерти, които посочват, че витамин В15 или ДМГ е полезен при широк спектър от симптоми, заболявания и метаболитни нарушения.

Успешно може да се прилага при пациенти със симптоми като главоболие, стенокардия, мускулно-скелетна болка в гърдите, задух, безсъние, както и при обикновен стрес.

Но, разбира се, трябва да се използва едва, след като всякакви други медицински състояния бъдат изключени.

В Европейския съюз витамин В15 е бил използван за лечение на преждевременно стареене, поради свойството си стимулира кръвообращението и да осигурява защита на клетките срещу увреждащия ги оксидативен стрес.