Витамин С за деца - защо е необходим
Витамини

На практика всички родители знаят колко са важни витамините за пълноценен растеж и здраве. Всяко вещество, отнасящо се към групата на витамините, по свой начин влияе на детския организъм.

Особено важно е храните, които получава детето, да съдържат достатъчно количество витамин С. Това съединение активно участва в укрепването на имунитета, като помага за защита от простудни заболявания.

Но с това ролята на аскорбиновата киселина в организма не се изчерпва. Необходим ли е витамин С за детето, какво се случва, ако не получава достатъчно?

Витамини за детето – каква е тяхната роля?

За пълноценен растеж и развитие на малчугана е необходимо постоянно постъпване с храната на определено количество витамини и минерали.

Човешкият организъм не може да образува или синтезира някои витамини, сред които е и аскорбиновата киселина и затова зависи от външни източници.

Ако витамините постъпват в много малък обем, е възможно да възникнат определени заболявания, имунитетът отслабва, възможно е да възникнат неразположения.

Нарушава се растежът на детето и наддаването на килограми. Едно от жизненоважните съединения е аскорбиновата киселина, чиято роля за здравето е сред първите обект на научни изследвания.

Витамин С се препоръчва отдавна за прием от деца при борба с простуда. Много родители помнят от детството си, че на всички са изписвали от този витамин, когато настивали.

Но този витамин има решаващо значение за поддържане на здравето и развитието на детето не само заради помощ в борбата с простудата.

През студеното време на годината нивата на витамин С в организма се понижават, което неблагоприятно се отразява на имунитета и на обмяната на веществата.

Ролята на витамин С – влияние върху имунитета

Витамин С, известен също и като аскорбинова киселина, е биологично активно вещество, което се съдържа в определени храни, сред които цитруси, плодове, картофи и чушки.

Освен това се използва като хранителна добавка. Витамин С е важен за образуване на колаген, за стените на кръвоносните съдове, хрущялите и мускулите, като запазва целостта на организма.

Също е необходим за образуване на невротрансмитери – химически вещества, които са важни за сигнализация в нервната система, и на карнитин, химическо вещество, което поддържа транспортирането и разрушаването на мастни киселини за образуване на енергия.

Освен това витамин С е жизненоважен за процесите на нарастване.

Във висока концентрация аскорбиновата киселина се открива в имунните клетки, и стимулира клетъчният, и чисто хуморален имунитет. Но механизмът все още не е напълно ясен.

Предимства от приема на витамин с за децата

Ежедневният прием на витамин С е необходимо за предотвратяване на скорбут, особено ако малкото е в рискова група, постоянно не си дояжда, ограничени хранителни предпочитания. Подложено е на риск от малабсорбция.

Много пъти се е обсъждал въпроса, който се отнася до въпросите от ползата на витамин С за профилактика на простуда. Тази тема е била широко изследвана, и всички данни показват, че витамин С на практика не е ефективен за профилактика на простуда.

Макар и данните от изследванията да не са точни, има предположение, че витамин С може да намали продължителността на болестта.

Суплементирането на витамина към храненето на детето обаче няма да намали да намали или пък да понижи тежестта на простудата. Но приемът на всякакви препарати при заболявания трябва задължително да се обсъжда с лекар.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 236

Malchugani.com banner

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg