Болест на Бюргер - причини и симптоми
Здравна Енциклопедия

Болест на Винивартер-Бюргер представлява възпалително заболяване, което е с хронично протичане, при което в патологичния процес в голяма степен се въвличат артерии и вени от малък и среден калибър.

Най-често при това нарушение страдат съдовете на долните крайници. От клинична гледна точка тази патология се характеризира с възникване на тъканна исхемия, водеща до поява на огнища на некроза.

В случай че навреме се установи това състояние и се подбере правилно лечение, прогнозата за пациента е относително благоприятна. Но често това нарушение е причина за ампутация на крайници.

Съществува и второ название на болестта на Бюргер – облитериращ тромбангиит

За първи път това заболяване е било описано от австрийски лекар Феликс фон Винивартер през 1879 г.

През 1908 г. лекарят-патоанатом Лео Бюргер излага редица хипотези, обясняващи механизма за развитие на тази патология, голяма част от която впоследствие е била потвърдена.

Именно той установява, че възпалителният процес в съдовата стена в съвкупност с нарушение на съсирването на кръвта води до образуване на множествени тромби, които впоследствие стават причина за нарастваща исхемия.

Днес точни данни колко често се среща болестта няма. Според официалните сведения от 1982 до 1990 г. честотата, в която се среща заболяването е приблизително 12 случаи на 100 000 души население.

Сред заболяванията, съпровождащи се с увреждания на съдовете на долните крайници, на облитериращ тромбангиит се падат около 5%. Най-често с това възпаление се сблъскват мъжете на възраст от 18 до 40 г. Но понякога този патологичен процес може да възникне и при жените.

Съществуват голям брой теории относно причините за развитие на облитериращ тромбангиит. Но нито една не 100% доказана досега. Според една от тях, възникването е обусловено от атака на имунната система.

Някои учени твърдят, че съществува определена генетична предразположеност към формиране на този патологичен процес. Изказвани са предположения за ролята на инфекциозния фактор и невроендокринните нарушения.

Смята се, че голямо значение в развитието на облитериращия тромбангиит има никотиновата зависимост. Никотинът оказва цитотоксично влияние върху клетките на ендотела, способствайки за неговото свиване, образуване на тромби и облитерация на съдовете.

Сред другите предразполагащи фактори са хронични интоксикации на организма, различни травмиращи въздействия, преохлаждане и стрес. Предполага се, че това възпаление в определени условия може да бъде предизвикано, дори и от алергични реакции.

Този патологичен процес се разделя на 3 форми, разграничаващи се по това къде се локализира възпалителния процес. Сред тях се отнасят периферна, висцерална и смесена, форма. Най-често болестта на Бюргер протича в периферна форма.

Симптоми при болест на Бюргер

Най-често симптомите на облитериращ тромбоангиит придобива двустранен характер. Основно клинично проявление е болков синдром в засегнатия крайник.

В случай че са пострадали съдовете, кръвоснабдяването на долните крайниците.

Болният се оплаква от болки в стъпалото и в прасците, усилващи се при ходене. Вследствие на болковият синдром започва куцане. При засягане на ръцете също присъства болка, усилваща се при всякакви движения.

Диагностика и лечение

Това възпаление може да бъде заподозряно въз основа на съпътстващите клинични проявления. За уточняване на диагнозата са показни общо и биохимично изследване на кръвта, коагулограма и имунологично изследване. От инструменталните методи се използва ангиография, ултразвук и т.н.

Лечението се провежда с помощта на ангиоспазмолитици, нестероидни противовъзпалителни средства, а също и препарати, подобряващи реологичните свойства на кръвта.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 114

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg