Резултатите от ново изследване потвърждават скептичното отношение на специалистите към различните полезни добавки към храната.

277 изследвания показват, че няма нужда да се пият добавки

Статия на група учени от Университета на Западна Вирджиния, Университетът Джон Хопкинс, Клиниките Майо и няколко други научни и клинични центрове на САЩ, бе публикувана наскоро в рецензирано медицинско издание по вътрешни болести.

Авторите анализирали данни, получени в рамките на 277 изследвания, клинични изпитвания и 24 експеримента, които имат за цел да оценят влиянието на приема на биологично активни добавки или различни диети върху риска от преждевременна смърт без значение причината.

Общо тези изследвания, експерименти и изпитвания засягат почти милион души, и се отнасят до ефекта от приема на 16 хранителни добавки от 8 различни типове диети.

В резултат изследователите стигат до извода, че в глобален мащаб приемът на повечето от популярните добавки, сред които В6, А, С, Е, Д, мултивитамини, желязо, селен, антиоксиданти, никакво влияние не оказват на риска от преждевременна смърт. Същото може да се каже и за диетите, които предполагат ограничено потребление на мазнини.

Рибеното масло е със съмнителни за здравето ползи

От някои добавки все пак има малка полза в случай на специфични проблеми със здравето.

Така например, омега-3 полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, до известна степен предпазват от инфаркт, а фолиевата киселина от инсулт.

Приемът на добавки с калций и витамин Д повишава риска от инсулт. Освен това анализът на данните показва, че по-малкото сол също е от полза.

Понижава се риска от преждевременна смърт по всякакви причини при хора с нормални нива на артериално налягане, и от фатален изход, вследствие сърдечно-съдово заболяване при хора с хипертония.

Различните витамини и хранителни добавки ежедневно се приемат от 34% от населението в зряла възраст на планетата. Ежегодно оборотите от продажба на хранителни добавки в световен мащаб стигат до 37 милиарда долара.

През последните години се изказват все повече съмнения относно необходимостта и ползите от прием на хранителни добавки, тъй като не заменят пълноценното хранене.