Учени от Медицинския факултет на Харвардския университет създали обезболяващо вещество от отровата на рибата фугу, една от най-опасните на земята, и вече успешно го изпитаха на мишки.

Силната отрова се превръща в ефективно обезболяващо

Новото обезболяващо заменя опиоидните аналгетици, които предизвикват зависимост у пациентите.

Опиоидните аналгетици се използват при силен болков синдром и в случаите, когато обикновените обезболяващи вече не действат.

Производното на опиума облекчава болката с блокиране на рецептори в главния и в гръбначния мозък. Но за кратко време може да предизвика привикване и да доведе до летален изход от предозиране.

По тази причина учените търсят ефективна алтернатива на опиоидите, и тяхното внимание отдавна е привлечено от един от невротоксините – тетродоксин, който се открива в много морски и сухоземни бозайници.

Това е една от най-силните невропаралитични отрови, 100 пъти по-ефективна от калиев цианид. Смъртоносна е дори в малки дози, тъй като предизвиква парализа – достатъчни са 1-2 мг, за да убият възрастен човек.

Популярният японски деликатес – рибата фугу, съдържа толкова тетродотоксин, че всяка грешка при приготвяне може да се последва от летален изход.

За получаване на лиценз за приготвяне на тази риба, готвачите преминават 2-годишен курс специален курс на обучение, със завършването на който получават лиценз.

Отравянето с тетродоксин, съдържащ се в тази риба, се описва като бързо и внезапно. Започва с изтръпване на устатата, след което настъпва парализа на дихателните органи и смърт.

Отровилите се остават в съзнание до самия край.

Тетродоксин с идентичен ефект като опиоидите

 Учените установяват, че ефектът на тетродоксина е аналогичен на опиоидите, тъй като отровата блокира йонните канали в мембраните на нервните и на мускулните клетки.

Така се прекъсва предаването на нервния сигнал и се предизвиква парализа на мускулите.

С новото изследване се описва метод, който осигурява бавно и в малки дози въвеждане в организма на тетродоксин.

Учените вместо да потапят токсина в частици както това се е правело преди, го свързват с химически разлагаем полимер, който потиска токсичния ефект.