Козметиката с витамин А има редица сериозни странични ефекти.

Козметичните средства, съдържащи производните на витамин А – ретиноиди, са много популярни и особено често се използват срещу стареене на кожата и акне. Но дори такава козметика не предизвиква при вас дразнене, трябва да я използвате с голямо внимание.

Козметични ефекти

Козметичните средства с ретиноиди действително имат добър подмладяващ ефект.

Тези вещества способстват за образуването на фибробласти и на колагенови влакна, ефективно отстраняват повърхностния слой на кожата, способстват за намаляване на секрецията на мастните жлези, разтварят комедоните – черните точки. Тяхното използване прави кожата гладка, кадифена, възвръщат нейната младост и еластичност.

Витамин А се отнася към мастноразтворимите и неговото съединение е нестабилно, поради това в козметичните средства се използват неговите производни – ретинол ацетат, ретинол палмитат, третиноин.

Мерки за безопасност

Тъй като ретоноловата козметика често предизвиква раздразнение, трябва да приучите кожата си към нея постепенно. Докато кожата ви привикне. Първоначално нанасяйте крема 2 пъти седмично, постепенно го използвайте по-често и по-често.

Ако имате суха, тънка и много чувствителна кожа, то тази козметика за съжаление не е за вас.

Кремовете с витамин А е по-добре да се използват през нощта. Ако ги нанасяте в първата половина на деня, то под въздействието на слънчевите лъчи ретинолът бързо ще се окисли и ще стане доста по-агресивен.

Между впрочем всички, които използват кремове с ретиноиди, е необходимо да предпазват кожата от слънчевите лъчи – задължително преди излизане навън трябва да се нанасят кремове с УВ-фактор, тъй като тези вещества повишават чувствителността към ултравиолетовите лъчи и способстват за изтъняването на роговия слой на кожата, който се явява естествена защита от слънчевите изгаряния.

Освен това козметика, съдържаща ретиноиди не следва да се използва едновременно с такива препарати като тетрациклин, тиазиди, сулфаниламиди, тъй като те правят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи.

Дори ако сте много доволна от вашия крем с витамин А, не е желателно да го ползвате постоянно, тъй като способства за изтъняването на епитела. Затова, ако сте изразходили една тубичка от него направете прекъсване за около месец.

За бременните и за кърмещите майки козметиката с ретинол е напълно противопоказна – това вещество е възможно да предизвиква генетични мутации у плода.

Правилната опаковка

Молекулите производни на витамин А са много нестабилни и бързо се окисляват на светлина и на въздух, затова избирайте козметика с ретиноиди в непрозрачна опаковка. И задължително съхранявайте крема на защитено от слънчевите лъчи място.

Правила за безопасност

1. Ако използвате за първи път крем с ретинол – направете си тест. Нанесете малко количество от козметичното средство на малък участък на китката или зад ухото. Наблюдавайте това място няколко дни.

Ако се е появило зачервяване, раздразнение, лющене, козметиката с ретинол не е за вас. Но дори ако кремът не е предизвикал алергични реакции и сте решили да нанасят на лицето си, контролирайте състоянието на кожата си в продължение на няколко седмици.

Следва да се отбележи, че не обръщате внимание на тези препоръки – дори нормалната кожа е напълно възможно да стане чувствителна.

2. Особено внимателни следва да бъдете, ако навън е слънчево. Потърсете дневни кремове с витамин А. Концентрацията на ретинол в тях е по-ниска. Още един вариант – съчетайте „анти ейдж“ козметиката със силни слънцезащитни средства.