Ранните зеленчуци изглеждат много апетитно, но могат да навредят на вашето здраве. Как да избирате „витамини“ без нитрати и друга химия.

Ранните зеленчуци, които всички с нетърпение очакват през пролетта, могат да бъдат смъртоносни.

И всичко това се дължи на факта, че недобросъвестните земеделски производители в опит да ударят джакпота с високите цени на първите оранжерийни зеленчуци, безмилостно ги подхранват с минерални торове – нитрати като по този начин ги стимулират да растат по-бързо и да станат по-големи.

Разбира се, всеки нормален човек желае да се научи как да разпознава пълните с нитрати зеленчуци още преди да плати за тях на продавача. Но всъщност се оказва, че това не е толкова лесно.

На първо място, защото определянето кои зеленчуци са пълни с нитрати е доста сложно. Само при някои от тях е възможно да се заподозре, че в тях има химия по променения им цвят.

На второ място, приборите, определящи съдържанието на нитрати в плодовете и зеленчуците, не диференцират различните видове соли, тоест не притежават функционалността да отличават солите на минералните торове от другите видове соли.

Всеки, който си е закупил такъв прибор, може да се убеди в това самостоятелно, като проведе лесен експеримент. Отрязва парче от любимия си плод – например ябълка и измерва с прибора количеството на нитратите в нея.

След това насолява плода с обикновена трапезна сол, дава ѝ възможност да се абсорбира, а след това въвежда сондата на замерващия нитратите прибор в парчето ябълка. На дисплея на уреда се наблюдава повишение на концентрацията на нитратите, въпреки че плодът не е поръсен с нитрати, а със сол.

Това всъщност е най-голямата трудност при определяне на нивата на нитратите в зеленчуците. Но въпреки това е възможно нещо да се направи.

Определяне на нитратите по цвета

В някои случаи това е възможно. Например, да вземем магданоза. Неговият истински цвят е нежно зелен. А ако се е „наял“ с нитрати, придобива тъмнозелен цвят. И такъв не следва да купувате.

Запомнете – зеленчуците, които акумулират нитрати в най-големи количества са магданоз, морков, червено цвекло, картофи, зеле, портокали – за тях е доста спорно, тъй като е установено, че съдържащата се в тях киселина не позволява отлагането на минерални торове, а още повече портокалите са плодове на дървета.

Продължаваме със списъка на плодовете и зеленчуците, натрупващи в най-много нитрати – круши, соя, фасул, грозде, маруля, царевица, ряпа, пъпеши, целина и черна ряпа.

Определяне на нитратите по петната

По кожата на картофите и тиквичките често се образуват петна със зелен или жълт цвят. Това също е сигнал за опасност, в зеленчуците са натрупани вредни вещества. Без значение какви са плодове и зеленчуци със зелени и жълти петна не следва да се купуват.

По какви места се натрупват зеленчуци

При повечето плодове и зеленчуци не е възможно определянето концентрацията на нитрати. Следователно за тази цел ще ви наложи в собствената ви кухня да съвместявате 2 професии – на готвач и на хирург.

За да умеете не само да приготвяте храната, но и да изрязвате от нея всичко излишно. И затова е необходимо да знаете по кои места се натрупват нитратните съединения.

В зелето например отровите се натрупват във вътрешната част. Най-вредната му част е стъблото. То в никакъв случай не следва да се яде, дори ако гледате зеле във вашата градина.