Алергия се открива при повече от 80-90% от населението на планетата.

От свръхчувствителност е възможно да страдат както деца, така и възрастни. Храни, прашец от растения и косми от животни, по-точно това са белтъчни частици, които могат да се открият на тях, са най-често провокатори на алергии. 

Съществуват слабо разпространени видове алергии, които се откриват само при 5-10% от хората на планетата.

Също те предизвикват характерни алергични симптоми – от обриви и кожен сърбеж до припадък и анафилактичен шок. Но алергените могат да са неочаквани.

Топ 7 по-рядко срещани алергии

1.Физическо натоварване

Прекомерната и безконтролна физическа активност може да завърши с травми, разтежения, натоварвания на сърцето и други здравословни проблеми.

Но има случаи, при които интензивната физическа активност при някои хора може да се проявява със сериозни алергични реакции, до анафилаксия.

Подобна алергия се среща рядко и може да зависи от метеорологичните условия в деня на тренировките или употреба преди занятия на храни и лекарства.

2.Алергично изпотяване

Всички хора, както и много животни, се изпотяват. Това е естествена реакция на организма, която предпазва тялото от прегряване.

Потта може да дразни, да лепи по дрехите и да мирише неприятно. Но колкото и да е странно, от това може да се развие алергия.

Официално се нарича „холинергична уртикария”. Възможно е да започне, заради стресова ситуация, емоционално претоварване, повишено отделяне на пот след занятия със спорт, при прегряване.

Основната причина за алергична реакция е повишение на температурата на тялото.

3.Студова алергия

Сам по себе си студът при повечето хора предизвиква неприятни усещания. Заради него кожата се зачервява, възниква мравучкане.

При здрав човек подобна реакция на организма може да се наблюдава само след продължително излагане на студено. Но някои хора притежават повишена чувствителност към колебания в температурите.

Достатъчно е да се потопят в ледена вода или да излязат на студено леко облечени и е възможно да развият силен обрив и кожен сърбеж.

Ако не се вземат мерки на време, то студовата уртикария прераства в анафилаксия, човек започва да се задъхва и припада. Понякога се наблюдават отоци на езика и на гърлото.

Най-често подобна алергична реакция се среща при хора на 18-25 години. Свързана е с наличие на инфекциозно заболяване. Но не се изключва и генетичен произход.

4.Докосване на кожата

Ако към кожата на здрав човек се докосне тъп предмет и се притисне, то на повърхността на епидермиса може да остане и червеникава следа, която след известно време изчезва.

При 4-5% от населението на планетата подобно докосване може да завърши с алергия. Зачервяването и сърбежът дълго време съпровождат човек до прием на антихистамини.

Това явление се нарича „дермографизъм”, което дословно се превежда като „кожно писмо”. Хора с това заболяване с леко притискане на нокътя могат да си напишат на кожата дума или текст, които след това дълго време, 30 и повече минути, остават във вид на червени линии.

Тази необичайна алергия също може да се контролира с антихистамини.

5.Водна уртикария

По предварителни данни, от нея страдат около 50 души в света. Уртикарията възниква при контакт с вода: след обикновен душ човек чувства силно парене и сърбеж по цялото тяло. Учените все още спорят за реалността на тази болест и за нейния произход.

Човешкият организъм до голяма степен се състои от вода и трудно можем да си представим, че проявява симптоми на непоносимост към живителната течност. Но фактите показват обратното. Алергия към вода има, но все пак се лекува с антихистамини.

6.Алергия към суровоядство

В последно време суровоядството става все по-популярно. Смята се, че употребата на сурови плодове и зеленчуци благоприятно се отразява на здравето на цялото тяло.

Предпазва от болести, спомага за подмладяване. Но при някои само една изядена ябълка може да предизвика оток и болки в гърлото.

7.Астма от хлебарки

Тези насекоми предизвикват отвращение и неприятни емоции. Но в допълнение към неугледния си вид могат да предизвикат и сериозни алергични реакции, до симптоми на астма.

За избягване на неприятните симптоми се препоръчва поддържане на чистота у дома и да не се допуска появата на хлебарки.