Остър трахеобронхит – това е разпространено възпалително заболяване, при което в патологичния процес едновременно се въвличат както трахеята, така и бронхите.

Това възпаление е с инфекциозна природа, но е възможен принос и на други фактори. Основно клинично проявление е пристъпообразна кашлица.

Остър трахеобронхит - как се развива

При бактериална природа на остър трахеобронхит е възможно присъединяване и на общ интоксикационен синдром. Обикновено при неусложнено протичане това състояние добре се поддава на лечение и се стига до възстановяване в рамките на 1 или 2 седмици.

В противен случай възпалителната реакция може да се разпространи към белите дробове с развитие на пневмония.

Всяка година с остър трахеобронхит се сблъскват с много хора. Това възпаление по-често се открива при възрастни, но не е изключено и при деца. Най-голямо повишаване на нивото на заболеваемост се наблюдава през есенно-зимния период.

Това е пряко свързано с ежегодните епидемии от остри инфекции, които са с вирусна природа. В преобладаващия повече случаи на това заболяване се съпътства с възпалителни изменения на дихателните пътища.

Какви са причините за трахеобронхит

Едновременното възпаление на трахея и бронхи е с вирусна природа, с това се обяснява и ежегодното повишаване нивото на заболеваемост през зимните месеци.

Най-голяма опасност болестта крие при нарушен имунитет, вследствие на ХИВ-инфекции или тежки хронични заболявания.

В рисковата група са и хора, които дълго време са приемали препарати, които потискат имунната система, например, цитостатици.

Значително по-рядко заболяването се предизвиква от различни бактерии - стафилококи или стрептококи. Възможно е бактериалната флора да проникне както от външната среда, така и от съществуващи в организма инфекциозни огнища с кръвообращението.

Медицински манипулации понякога предшестват възпалението. Ендотрахеална интубация, например, може да способства за бактериално инфектиране на трахеята и бронхите.

Отделна група са неинфекциозните трахеобронхити. В този случай възпалителната реакция е обусловена от въздействие на дихателната система на фактори с алергична и токсична природа.

Възможни алергени са косми от животни, прашец от растения и т.н. Възпалителните изменения в лигавиците възникват и в резултат на контакт с цигарен дим или с пари химически вещества.

Основни предразполагащи фактори за развитие на това възпаление са:

  • понижени нива на имунна защита
  • наследствена предразположеност към алергични заболявания
  • чести преохлаждания, стрес

Симптоми при остър трахеобронхит

Преди възникване на клиничната картина, характерна за остър трахеобронхит, често присъстват симптоми, които сигнализират за остра вирусна инфекция.

Сред тях са слабост, субфебрилна треска, главоболие, запушен нос, болка при преглъщане.

Възпалителният процес много бързо се спуска от горните дихателни пътища към трахеята и бронхите, още на 1-вото или на второто денонощие.

Основен симптом при остър трахеобронхит е кашлицата, която е с пристъпообразен характер, като интензивността ѝ се повишава през нощта.

Първоначално пристъпите на кашлица не се съпровождат с отделянето на храчки, поради което човек се оплаква от болки, локализиращи се в гръдния кош и усещане за парене.

В детска възраст често на фона на пристъпите на кашлица възникват и позиви за повръщане. При преглед може да се установи повърхностно дишане.

След кратко време кашлицата става по-продуктивна. Обикновено храчки се отделят в голямо количество и са със слузест или със слузесто-гноен характер. На този фон се наблюдава постепенно подобряване на състоянието на болния.

При бактериална природа на остър трахеобронхит задължително присъстват симптоми, сигнализиращи за остра интоксикация на организма.

Диагностика и лечение на болестта

Остър трахеобронхит може да заподозре само въз основа на съпътстващи оплаквания в съвкупност с физикално изследване.

Допълнително може да се направи пълна кръвна картина, рентгенография на белите дробове за изключване на възпалителен процес в тях, а също и микробиологично изследване на храчки.

Лечението при това възпаление предполага предписване на антивирусни или на антибактериални препарати, средства за по-лесно отхрачване, антихистамини и имуномодулатори.

При силна кашлица оправдано ще бъде използване на противокашлични средства. Полезни са инхалациите с алкални разтвори, а при липса на треска – различни топлинни процедури.

Профилактика на развитие на болестта

Принципите на профилактика се основават на използване на средства за индивидуална защита, например, на маски в период на епидемии, избягване на контакт с болни хора. А също и с повишаване на нивата на имунна защита.