В индустрията на красотата нито една друга активна съставка на козметиката не работи толкова бързо и ефективно като ретинола.

Какво е особеното в ретинола и какви са ефектите

Какво е ретинол

Ретинол – това е същинският витамин А, мощен антиоксидант. По естествен начин се среща в продуктите от растителен и животински произход. За първи път се заговоря за него през 1913 г. Веществото е открито едновременно от 2 групи учени, работещи самостоятелно. Това бил първият от откритите витамини, затова получава названието витамин А – в съответствие с първата буква от латинската азбука.

По природа това е много нестабилно вещество, което се разрушава под въздействието на кислород и УВ-лъчите. Затова в козметиката и фармацевтиката витамин А се използва в производни форми.

Ретинол ацетат – една от най-разпространените форми. Среща се както в чист вид – разтвор от аптеката, така и в състава на серуми, кремове, ампули за грижа за кожата.

Ретинол палмитат – използва се в козметиката за борба с кожните несъвършенства и измененията от възрастта. Колкото по-голяма е дозата от веществото, толкова по-активно въздейства на кожата. За да се предотврати възможно влошаване, компонентът се въвежда в грижата за минимална концентрация по схема, препоръчана от лекар, специалист по естетична медицина.

Третиноин/ретинова киселина – това е най-мощната производна форма на витамин А. Затова се използва в аптечните средства за красота и в професионалната козметика. Обикновено се назначава се отстраняване на кожни проблеми – пигментация, хиперкератоза.

Ретинилретиноат – това е комбинация от ретинол и ретинова киселина. Това вещество е толкова ефективно, колкото и ретиновата киселина, но на практика е без странични ефекти. Може да се използва в дневни средства.

Ретинилалдехид – вещество с висок потенциал. В сравнение с ретинола действа 10 пъти по-активно. И действието му е доста меко. В обикновената козметика се среща рядко, тъй като е с нестабилна формула.

Когато подбираме козметика с ретиноиди, то първо трябва да се определи формата на веществото. Различните компоненти са с различни свойства. Така например, третиноинът в минимална доза ще действа по-ефективно от ретинола във високи дози. В идеалния случай козметиката с ретиноиди е необходимо да се назначи от лекар.

Как действа ретинолът в козметиката

Основното предимство на ретинола пред много други компоненти на козметиката – прониква дълбоко в кожата. Това се обяснява с малкия размер на молекулите на веществото. Но какво прави ретинолът за кожата?

Средно кожата на човек се обновява за 28 дни. С възрастта скоростта на обновяване на клетките се забавя, затова се появяват проблеми – кожата става по-груба, формират се бръчки и пигментни петна.

Ретинолът може да ускори скоростта на обновяване на клетките на кожата и да стимулира синтеза на еластин и колаген, хиалуронова киселина и церамиди. Така кожата изглежда по-красива, млада и по-дълго остава здрава. Такива изводи са представени при изследване от 2019 г., публикувано в изданието Postery Dermatol Alergol.

Това все още не са вълшебните свойства на ретинола. Веществото:

  • Ускорява процесите на регенерация на кожата;
  • Стимулира повишаването на нейната плътност;
  • Изсветлява пигментните петна и намалява дълбочината на бръчките, изравнява релефа на кожата;
  • Намалява прекомерното образуване на кожен секрет, свива и почиства порите, премахва проявленията на мазен блясък;
  • Помага за справянето с акне и обриви, ефективно се бори с постакнето;
  • Поддържа нормалното ниво на овлажняване на кожата;
  • Възвръща сиянието и свежестта на кожата.

Неотдавна се появи сериозен съперник на ретинола. Това вещество се добива от семената и листата на растенията псоралея, широко разпространено в Западна Азия. Също както и ретинолът, веществото бакучиол стимулира образуването на колаген в кожата, но за разлика от него не предизвика поява на сухота и зачервяване.

В каква възраст е необходимо да се започне с използването на ретинол

Препоръчва се още при поява на първите следи от възрастта и за борба с вече съществуващи бръчки и тънки линии по лицето. Ефективен е и при естествено забавяне на синтеза на колаген, понижаване на скоростта на обновяване на клетките. Ретинолът може да помогне при повишено омазняване на кожата, в борбата с черни точки, разширени пори.

Препоръчва се на всяка възраст, още от 18. Изборът на производна форма на витамин А и схемата на лечение се определя от лекар.

По време на бременност кърмене и при подготовка за зачеване не трябва да се прилагат средства с ретинол.