Децата за пълноценно развитие са длъжни да се движат и да опознават света. Но понякога възникват проблеми със здравето, травми или заболявания, които нарушават тяхното здраве.

Понякога проблемът може да изглежда незначителен на родителите като например, враснали нокти на крака или на ръцете. Но този малък проблем може да предизвика болка.

Освен това врасналият нокът може да доведе до нагнояване и риск от разпространение на инфекция. В какви ситуации има нужда от лекар, а кога родителите могат сами да решат проблема?

Причини за враснал нокът – роля на травмата

Има много причини, поради които при децата може да се формира враснал нокът. Основните от тях са:

 • Неправилно подрязване на ноктите – ако при деца често възниква враснал нокът, най-често това е свързано с факта, че родителите режат ноктите неправилно. Това са или твърде къси нокти, които с растежа, се врязват в кожата, или пък рязане в полукръг с дълбоко подрязване на ъгълчетата и травма.
 • Неправилен подбор на обувки – когато проблемът е в детските обувки, има едно просто правило, ако обувката е тясна или на детето не му харесва, тогава не трябва да я носи. Ботите, които са много малки са неудобни и стискат крака, са една от най-честите причини за поява на враснали нокти на краката. При носене на такава обувка се формира хронична травма на кутретата и на големите пръсти, а също на ноктите.
 • Травма на пръстите или на ноктите. Ако детето получи травма на ноктите, и те са се отлепили, новият нокът може да расте деформиран, да врасне в кожата. Понякога прекомерната активност с високото натоварване на пръстите на краката – например, при балет, танци и футбол, може да предизвика травма на пръстите и враснали нокти на краката;
 • Лоша хигиена на краката – ако децата не поддържат достатъчно добра хигиена на краката, то рискуват да се запознаят с враснали нокти;

Симптоми на враснали нокти – болка и неудобство

Често болката в големия пръст може да е единствен симптом на врасналия нокът на краката. В други случаи е възможно да се проявят няколко симптома. Децата могат да се оплачат също от:

 • Оток около засегнатия нокът;
 • Болка около нокътя, който изглежда възпален и зачервен;
 • Образуване на гной;
 • Лоша миризма на кожата;

Ако децата имат повече от един симптом, може да се каже, че родителите си имат работа с врасналия нокът.

Домашни средства за помощ на децата

При повечето случаи на враснали нокти на краката можем да се погрижим за помощ на децата у дома. Но се водят спорове как да се лекува враснали нокти при деца.

Някои експерти смятат, че операцията трябва да е краен вариант, други не са съгласни с това и предлагат активна тактика. Но ако децата се чувстват нормално, няма инфектиране на кожата, могат да се следват приведените по-долу съвети, за да се помогне при враснали нокти:

 • Пострадалото стъпало се полага в топла солена вода за около 20-30 минути, тази манипулация се провежда 2-3 пъти дневно, като осигурява известно облекчение;
 • Трябва да се положи парче марля или памук под засегнатата част на нокътя;
 • Може да се използва крем с противовъзпалителни и антибактериални компоненти за предотвратяване на инфекция;