По-просто казано антибиотикът представлява вещество, което има свойството да ограничава инфекциозните процеси, причинени от бактерии и съответно спомага за предотвратяването на някои заболявания.

С течение на годините, обаче, поради прекомерната употреба на всички класове антибиотици най-разпространените бактерии, причиняващи инфекции са развили резистентност и са необходими много по-големи дози, за да се постигне излекуване на някои от инфекциозните заболявания.

И именно това причината за тревогата на здравните експерти от цял свят.

За щастие, обаче в природата също се срещат естествени антибиотици и въздействат на бактериите по същия начин, както и синтетичните.

По-долу са изброени 5-те най-силни природни антибиотика:

Мед

Медът е отлично противобактериално средство и е бил използван дълго време преди разработването на синтетичните антибиотици.

Много от лекарите, практикуващи холистична медицина все още използват чистият мед като естествено целебно средство при порязвания и рани, тъй като се смята, че медът инхибира растежът на някои от често срещаните бактерии, които предизвикват често инфекции около рани и порязвания.

Практикуващите китайска медицина вярват, че медът е от съществено значение за хармонизиране на функцията на черния дроб, неутрализира токсините от организма и спомага за облекчаване на болката и за лечението на стомашните язви.

Медът е естествен подсладител и може да се използва за подслаждане на храни и напитки, като същевременно осигурява и предпазва от различни бактериални инфекции.

Чесън

Една скилидка чесън е отличен антибиотик, който е използван от векове за лечение на пневмонии, болки в ушите, грип и дори на смъртоносната черна чума.

Съществуват солидни научни доказателства, че алицинът, който се съдържа в чесъна, ефективно средство за лечение на инфекции с коварния метицилин резистентен стафилокок, който не е чувствителен към повечето антибиотици.

За съединението алицин също така се смята, че спомага за унищожаването на различни вируси и гъбични инфекции, като изключително упоритата кандида.

Предполага се, че консумацията на чеснови хранителни добавки способства за предпазването на организма от широк спектър патогени и забавя прогресията на вече възникнали инфекции.

Сред другите научно доказани полезни свойства на чесъна са, че понижава кръвното налягане и спомага за укрепването на имунната система.

Но най-полезното негово свойство е, че е много подходящ за добавяне към почти всички храни и ястия. Трябва да се напомни, че чесънът е най-ефективен, както и повечето целебни растения, когато се консумира в суров вид.

Колоидно сребро

Колоидното сребро притежава силни антибактериални , противогъбични, противовирусни свойства. Именно това е причината то да бъде популярен природен лек за инфекциозни заболявания като изключително трудно лечимата инфекция с метицилин резистентен стафилокок, а също се и използва за обеззаразяване на трудно зарастващи рани.

Ехинацея

Екстракти от ехинацея се използват за лечение на рани от порязвания, отравяния на кръвта, дифтерия, целулит, сифилис и при други заболявания и инфекции с бактериален произход.

Днес повечето билкари я препоръчват при обикновената настинка и кашлица.

Но това растение притежава свойството да унищожава някои от най-трудните и вирулентни бактериални форми като стафилококите ареус, за които е известно причиняват опасни за живота инфекции.

Зеле

Зелето принадлежи към семейство Кръстоцветни, но макар че се използва повече в кулинарията, то притежава и антибиотични свойства. Съдържа противораковите серни съединения и е много добър източник на витамин Д, който е естествен антибиотик.