Едва ли някой би отказал да живее на морето, още повече сега, когато учените откриха и още една причина да се помисли за дом на Черноморското или Егейското крайбрежие.

Ново изследване, публикувано в списание Health and Place, и проведено в рамките на проекта BlueHealth, показва, че ако живеем близо до морето, на по-малко от 1 километър от него, това може да подобри психическото здраве, дори и при по-ниски доходи.

Да се живее по морето – полезно за психическото здраве

Прагът на бедността у нас, определена с Държавния бюджет е 348 лева месечно. Всеки който живее с под тази сума месечно по официален стандарт се определя като беден.

Психическото натоварване се смята за един от основните проблеми на съвременния човек, и затова връзката между дома до морето и здравето се оказва още по-значима.

За да направят този извод, изследователите от Ексетърския университет анализирали резултатите от проучване, проведено сред почти 26 000 души. Така научният труд се превръща в един от най-мащабните как морето влияе на здравето.

Най-изненадващо за авторите на изследването се оказва, че дори за домакинствата с най-ниски доходи е полезно да живеят до морето. И смятат, че крайбрежните градове и селища могат да допринесат за намаляване на нивата на тревожност и депресия, както в семействата с ниски, така и с високи доходи.

Такива изследвания са необходими, за да бъдат убедени правителствата да защитават,  създават и поощряват използването на крайбрежните пространства.

По-добре уреждане на зоните по Черноморското крайбрежие

Авторите на проекта Синьо здраве желаят да подпомогнат експерти и политици, които вземат решения каква политика да се провежда, да разберат колко е важно да се уредят „сините” пространства в градовете и селищата покрай морето, и да се осигури достъп до тях на всички жители, без да се вреди на крехката крайбрежна среда.

Ако дом на брега на морето едва ли в обозримо бъдеще ще стане част от вашия живот, това не е повод за безпокойство. Просто това е още една причина да се ходи на море поне веднъж годишно, а по-добре и повече.