Нанасянето на йодна мрежа върху кожата е изключително популярен метод за самолечение у нас. Специални изследвания в тази област не са провеждани, но най-вероятно всеки от нас е изпитвал върху себе си нещо подобно.

Най-често по-този начин старото поколение лекува децата от бронхити и остри респираторни заболявания. Но малко са тези, които ясно могат да отговорят защо си слагат йод на кожата и по какъв начин им помага да се излекуват. Нека да се запознаем по-подробно с този интересен въпрос.

История на използването на йода в медицината

Ролята на този химичен елемент в медицината е невъзможно да се надцени. Това е уникален антисептик, който се използва широко в хирургията, тъй като отлично обезврежда болшинството микроби.

Но е необходимо да се уточни, че при нанасянето на йод непосредствено върху раната възниква изразена болка и може да се стигне дори до загиване на тъканите, поради тази причина се обработват само краищата на раната.

Възможно е с йод да се обработват малки порезни рани, кожни дефекти. Други способи за приложение на йода, като инхалационен, перорален и инфузионен, не съществуват.

През 20-ти век е описано лечението на множество заболявания чрез нанасянето върху кожата на йодна мрежа над проблемната зона. След това този способ започнал да се прилага широко и повсеместно.

Популярността на този метод може да се обясни с ниската цена на 5%-овия спиртен йоден разтвор – той бил достъпен абсолютно за всеки и се продавал в аптеката.

Така самият факт на нанасяне на йодната тинктура върху кожата и оставащата след това рисунка успокоявала болният човек и самият процес на лечение вървял. Работел се така нареченият ефект „плацебо“ – болният вярвал в своето излекуване и оздравявал действително.

Ефектът от йодната мрежа

Действително ефектът след нанасянето на йодната тинктура върху кожата може да се обясни по следния начин – засилва се процесът на кръвообращение, разширяват се кръвоносните съдове, към болния участък по-бързо прилива кръв, която носи със себе си защитни клетки и по-бързо се извеждат продуктите от обмена, така процесът на оздравяване се ускорява.

Този метод може да се сравни с провеждането на физиотерапевтична процедура, само че в домашни условия, тъй като в неговата основа стои същият принцип – местно раздразващо действие.

Така като допълнителен лечебен нанасянето на йодна мрежа може да се използва при ОРВИ, бронхити, пневмонии, миалгии, обостряния на остеохондроза, различни контузии и навяхвания.

Какво е необходимо да се има предвид?

Йодната мрежа се отнася към симптоматичната терапия и не заменя основно лечение. В случай на възникване на заболяване, на първо място е необходима консултация с лекар. След преглед и назначаване на терапия, го попитайте дали нанасянето на йодна мрежа би помогнало за оздравяването.

Йодната мрежа е необходимо да се нанесе на кожа, която не е с нарушена цялост. Противопоказна е за деца до 1 година, тъй като тяхната кожа е много нежна и тънка и вие рискувате да предизвиквате изгаряне на детето.

Йодът, нанесен върху кожата, действат само в пределите на неговото нанасяне, той не се разпространява из организма. Поради тази причина не бива да се определя дали човек страда от недоимък на йод по характера на абсорбирането на йодната тинктура в кожата.

Преди първото нанасяне направете проба за индивидуална непоносимост.