Йогата в последно време се смята едва ли не за панацея. Чувстваш се стресиран? Заеми със йога! Чести настинки? Специалните дихателни техники ще те спасят! Всъщност йогата има редица противопоказания и съвсем не е полезна за всички хора.

В кои случаи следва внимателно да се отнесете към тази древна практика или съвсем да се откажете от нея.

Риск от травми – веднага трябва да се уточни, че общо противопоказание за практикуване на йога е желанието на човек да занимава самостоятелно. Йогата притежава свойството силно да въздейства на вътрешните органи, на психиката и на нервната система.

При изпълнение на обърнатите асани начинаещите е възможно да почувстват замаяност и замъгляване на зрението. Да не говорим за това, че при неправилно огъване и усукване на тялото, съществува сериозен риск от увреждане на ставите. Затова йогата е практика, която можете са усвоите от четенето на книги или от гледането на видеоклипове.

Внимателно с дихателните практики – хипервентилацията на белите дробове е нещо сериозно. Някои лекари сравняват ефекта от това състояние с приемането на психотропни вещества, регулиращи съзнанието.

И всичко се свежда това, че не трябва човек да се докарва до състояние на хипервентилация често. Ако на първите занятия с йога са ви предложили множество дихателни техники – най-вероятно вашият треньор е аматьор. Дори опитните йогини се отнасят с дължимото внимание към такива практики.

Хора с понижено или повишено кръвно налягане – хипотониците следва да нащрек с йогата и въобще с всякакви практики и видове спортове, при които се изпада в състояние на хипервентилация на белите дробове като например аеробика.

За хипертониците могат да бъдат опасни обърнатите асани, тъй като при тяхното изпълнение кръвта приижда към главата. Почитателите на йогата твърдят, че тази практика е прекрасно средство за понижаване на кръвното налягане.

При редовни занимания йогата действително може да помогне в тази насока. Но ако се почувствате зле, заниманията е по-добре да бъдат прекратени. Започнете да правите не толкова екзотични физически натоварвания, те са не по-малко ефективни.

Душевно разкъсване – макар и да прославят йогата като лекарство срещу стрес, по някаква причина се премълчава факта, че тя може да дестабилизира психическото състояние. Йогата – лекарство с продължително действие.

Нейното въздействие е възможно да бъде сравнено с телесно-ориентирана психотерапия, когато човек преживява своите психологически травми чрез физически усещания.

През първите месеци от практикуването както на психотерапията, така и на йогата – състоянието на човек е възможно да се влоши значително. Ако вие работите с психолог, обикновено той ще контролира този процес.

Но ще бъде ли толкова внимателен вашият треньор, особено при групова практика. Много хора се ориентират към йогата с объркани чувства и с надеждата да намерят себе си.

Но вместо да постигнат хармония, те още повече влошават психическото си състояние – започват да хленчат, стават раздразнителни, оплакват се от промени в настроенията или дори започват да изпадат в пристъпи на паника.

Ако неотдавна сте преживели сериозни сътресения или не е най-добрият период от живота ви – вероятно е най-добре да потърсите помощ от психолог, а не в залата за практикуване на йога.

А ако желаете да прибегнете до помощта на спорта – бягане, посещение на спортна зала или плуване, могат да подобрят вашето психологическо състояние без „странични ефекти“, с които се последва йогата.