Какво е необходимо за щастието? Оказва се, че не е толкова много! Правят ни щастливи напълно достъпни неща.

Какво ни прави щастливи?

Парите

Или по-скоро тяхното броене. И съвсем не е важно дали вие броите собствени или чужди банкноти.

Американски учени провели интересен експеримент – една група доброволци слушали шумолене от броене на пари, а на другите „била броена“ обикновена хартия. При участниците от първата група настроението значително се подобрило, а при другите останало на същото ниво.

Разходки по нови места

За да се чувства човек щастлив и да усеща, че животът му е пълноценен, са му достатъчни няколко разходки в месеца на места, на които по-рано не му се е налагало да ходи. Това се обяснява с факта, че смяната на обичайната картина предизвиква положителни емоции.

Целувки и прегръдки

Учените са пресметнали, че за пълно щастие на човек са му достатъчни 8 целувки и 7 минути страстни прегръдки дневно. По време на тези приятни занимания в организма се образуват така наречените хормони на щастието - ендорфини, които ни правят по-щастливи.

Приятели

Хората, които имат минимум 10 приятели се чувстват много по-щастливи, отколкото тези, които имат по-малко от 5. Само 40% от тези, които имали 5 и по-малко приятели определили себе си като щастливи.

Наличието на 5 до 10 приятели увеличава шансовете за щастие с до 50%. Но най-високият процент на доволните от живота е сред тези, които имат повече от 10 приятели.

Бъркани яйца за закуска

В яйцата се съдържа аминокиселината триптофан, която в организма се превръща в серотонин и по този начин се отразява благоприятно на настроението. За пълно щастие са достатъчни и 2 яйца.

Но яйцата действат по-добре сутрин, отколкото вечер. Това обяснява факта, че при хората които са свикнали да пропускат закуската, нивата на тревожност и на депресивни разстройства са значително по-високи, отколкото при тези, които имат навика да закусват.

Какво ни прави нещастни?

Фаст фуудът и захарните изделия

Хората, които често се хранят с така наречените бързи храни и с 51% е повишен рискът от развитие на депресии. Колкото по-голям е обемът на храните за бързо хранене, толкова по-висок е рискът, предупреждават лекари.

По аналогичен начин действат и сладкишите. Хората, които обичат храните, съдържащи големи количества захар, се чувстват доста по-нещастни, отколкото тези, които не обичат торти и бонбони.

Златни бижута

Канадските учени стигнали до заключението, че при контакт с кожата златото започва да действа отрицателно на нервната система – наблюдава се разваляне на настроението и възникването на безпричинно чувство на тревога.

Специалистите не призовават съвсем да се отказваме от златните накити, а само да сваляме златните бижута поне за през нощта.

Социалните мрежи

Оказва се, че честото разглеждане на профилите на вашите интернет приятели води до това, че собственият ви живот започва за ви изглежда все по-сив и скучен, появява се усещането, че другите живеят по-добре. В крайна сметка това води до развитие на депресии, проявление на завист и скрита ненавист към собствените приятели.

Работата в седнало положение

Тези, които прекарват много време на работа в седнало положение в доста по-голяма степен, предразположени към стрес и депресии, в сравнение с тези, които прекарват работния си ден в движение. И това е напълно обяснимо, защото през период на еволюцията човек е бил движение и престоят в седнало положение е неестествен.