Едва ли има някой сред четящите тази статия, който да не е наясно, че тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Разбира се, този хормон се синтезира и при жените, но в много по-малки количества.

Затова, за някои дами е доста стряскащо да разберат от изследванията си, че имат ввисоки нива на този „мъжки“ хормон. Днес, ще разясним повече, какви са възможните причини за подобен дисбаланс.

Какво представлява тестостеронът

Тестостеронът представлява стероиден хормон със силно анаболно действие. Отговорен е за мускулната хипертрофия, плътността на кожата, либидото, окосмяването и много други важни функции в тялото. Интересен факт е, че макар в женското тяло да се синтезира 10 пъти по-малко тестостерон, жените са по-чувствителни към този хормон.

Какви са референтните стойности на тестостерона

  • Мъже от 20 – 50 години: 2.49 – 8.36 ng/mL;
  • Мъже от 50 + години: 1.93 – 7.40 ng/mL;
  • Жени от 20 – 50 години: 0.084 – 0.481 ng/mL;
  • Жени от 50+ години: 0.029 – 0.408 ng/mL

Какви са възможните причини за високия тестостерон при жените

Проучване показва, че най-честата причина за висок тестостерон при женския пол, е синдромът на поликистозните яйчници. Поликистозата на яйчниците е хормонален дисбаланс, засягащ инсулинът и мъжките полови хормони (андрогените).

Освен до покачване на нивата на тестостерона, синдромът на поликистозните яйчници може да доведе до покачване на теглото безплодие, сърдечносъдови и други заболявания.

Друга често срещана причина за повишаване на нивата на тестостерона е вродената надбъбречна хиперплазия. Хиперплазията на надбъбречните жлези е причинена та генетичен дефект, който води до ензимна нефункционалност в синтезата на кортизол, който е стероиден хормон, известен още като «хормон на стреса». Намалените хормонални стойности активират мозъчните структури, отговарящи за регулирането на функционалната активност на надбъбрека. Следствие на това се разраства кората на надбъбречните жлези. Част на кората става неактивна, а другата част остава активна и започва да произвежда по-голямо количество мъжки полови хормони.

Други, по-рядко срещани причини са:

- Злокачествени образувания на яйчниците;

- Злокачествени образувания на надбъбречните жлези;

- Хромозомни или физиологични патологични изменения.

Какви са симптомите на повишения тестостерон

Обикновено, тестостерона не е показател, който се изследва рутинно, затова и поводът за изследвания стават някои нетипични за дамите симптоми като:

  • Нетипично, увеличено окосмяване по лицето, корема и гърдите и интимните области;
  • Недобър вид на косата (изтъняване и оредяване);
  • Увеличаване на мускулната маса;
  • Промени в настроението – агресия и повишено напрежение;
  • Поява на акне по кожата на лицето (най-вече по бузите и около устните) и по тялото (по-често по гърба);
  • Увеличаване на размера на клитора и намаляване на размера на гърдите (в редки случаи)