Един от основните въпроси, които си задават наскоро диагностицираните с множествена склероза и техните близки е, именно какво причинява това хронично заболяване. В наши дни, това е едно от най-изучаваните хронични заболявания, а медицината напредва все повече с нови и нови методи за терапия и подобряване на качеството на живот на заболелите.

Тази статия цели да информира новодиагностицираните и близките им, относно същността на заболяването, оплакванията, диагностиката и терапията. На първо място, обаче, трябва да поставяте съветите и указанията, получени от лекуващите ви лекари!

Що е то множествена склероза

Множествената склероза (МС), или мултипленна склероза, е хронично, автоимунно възпалително заболяване, засягащо централната нервна система. Мултипленната склероза е следствие от автоимунен отговор, който е насочен към миелиновата обвивка на нервните влакна. Засегнато е бялото мозъчно вещество на главния и гръбначния мозък, което от своя страна, е изградено главно от миелин.

Как възниква заболяването

Заболяването започва да се развива, когато имунната система на съответният човек, губи важната функция да разпознава собствените от чуждите антигени. При отключването на  имунен отговор, Т-клетките, част от клетъчния имунитет, се разпространяват по лимфната система и достигайки да кръвно-мозъчната бариера, успяват да я преминат.

Тези активирани Т-клетки, вече попаднали в централната нервна система, предизвикват възпалителен отговор, при който се отделят специфични сигнални молекули, наречени цитокини. Цитокините имат за цел да съдействат за равновесието между клетъчния и хуморалния имунен отговор. При осъществяването на тези процеси, се уврежда самата кръвно-мозъчна бариера и структурните компоненти на централната нервна система.

Както споменахме в началото, при МС се унищожава милиновата обвивка на аксоните (дългите израстъци на нервните клетки). По този начин, отделните нервни клетки, не могат да си предават информация, една на друга. Нервната тъкан цикатризира (абнормно разрастване на съединителна тъкан) и се формират лезии, определящи, на по-късен етап, неврологичната симптоматика.

С напредването на процеса, е възможно да възникне мозъчна атрофия, която да има фатални последици за болния.

Кои са най-ранните симптоми, които могат да бъдат алармиращи

Ако сте от хората, които имат съмнения, че страдат от това заболяване, но все още не сте се престрашили да се изследвате, трябва да знаете, че МС има много лица. Няма точно определен, стриктен списък със симптоми, които могат да поставят или отхвърлят диагнозата. Някои от по-често срещаните симптоми, в ранните фази са:

 • Често изтръпване и схващане на крайниците;
 • Нарушаване на концентрацията;
 • Лесна уморяемост;
 • Усещане за мускулна слабост;
 • Честа вариация в настроенията;
 • Проблеми със зрението – Едни от най-често срещаните ранни симптоми са свързани с възпалението на зрителния нерв. Може да се усети като болезненост на очите, редуциране на цветното виждане, внезапна загуба на зрение, замъглено или двойно виждане. ;
 • Нетипични сетивни усещания, в някои части на тялото;
 • Намалена чувствителност на конкретни области от тялото;
 • Промяна в уринирането;
 • Сексуална дисфункция.

Някои по-редки симптоми са:

 • Кратки епизоди на загуба на съзнание;
 • Затрудняване на говора;
 • Тремор на ръцете, краката или главата;
 • Главоболие;
 • Знак на Лермит – внезапно, пронизващо усещане, разпространяващо се по задната част на главата, към гърба и крайниците.

Разбира се, има още много други клинични прояви, но това са по-често описваните в клиничната практика.

Форми на множествената склероза

Протичането на това автоимунно заболяване, обикновено следва някои от по-долу посочените модели, или комбинация от тях.

Прогресираща форма на МС

Засяга 1 на 10 болни с множествена склероза. Тази форма се характеризира с прогресиращо и постоянна напредване на степента на инвалидност, без ясно изразени пристъпи на болестта.

Тя може да бъде първично прогресираща (инвалидността се увеличавапостепенно от началото на заболяването) и вторична прогресираща (пристъпите на болестта започват по-късно след поставянето на диагнозата).

Рецидивираща форма на МС

Засяга 8 от 10 болни с множествена склероза. Типично за тази форма е епизодичното влошаване на симптомите или внезапно влошаване на състоянието, което пречи на воденито на нормалното качество на живот.

Рецидивите на тази форма на болестта, често се последва от възстановяване. Определят се два модела на тази форма на МС: пристъпно-ремитентна и прогресиращо-ремитентна.

Как се поставя диагнозата

На първо място, трябва да посетите невролог, на който да съобщите внимателно всички свои симптоми, които са нетипични за вас и които са ви притеснили във времето. В началото на диагностичния процес, лекарят ще направи преглед, който да установи състоянието на вашия неврологичен статус.

След като преминете през този тип изследвания, следва да ви се приложат и другите инструменти за диагностициране:

- Магнитно-резонансна томография;

- Тестове за изследване на евокирани потенциали – Измерване на електрическите импулси, преминаващи по специфични сетивни пътища на нервната система, чрез влиянието на стимули;

- Изследване на ликворна течност;

- Лабораторни изслевания (при съмнения за друга диагноза).

Каква е терапията за МС

За съжаление, мултиплената склероза е хронично заболяване, за което все още няма лечение. Хубавата новина е, че медицината е напреднала достатъчно, за да позволи на страдащите от това заболяване да водят нормално качество на живот.

Прилагат се лекарства, чиято цел е да ограничат развитието на трайни увреждания, чрез подтискане на възпалителна активност, а също се прилагат и лекарства, които да овладеят пристъпите на болестта.