Природата предлага едни от най-полезните и ефективни съставки, използвани в лекарствата и хранителните добавки. Много медици смятат, че в природата се крият всички съставки за правилното функциониране на организма.

Едно от богатствата на природата е растението ехинацея. В днешната статия, ще разберете повече за тази чудотворна билка и кога тя лекува.

Как да разпознаем тази билка

Ехинацеята е многогодишно растение, произлизащо от рода на маргаритките. От 9те вида ехинацея, само 3 имат лечебни свойства. Ехинацеята достига височина до 2 метра, листата ѝ са с розовеещ до пурпурен цвяг.

Има сведения, че билката се е използвала първоначално от древните индианци и шаманите. Те го използвали за лечение на много болести – от зъбобол до тежки инфекции.

В последствие добило популярност и като противогрипен агент.

Какви полезни съставки се откриват в ехинацеята

В билката се съдържат много антиоксиданти, флавоноиди, фенолни съединения и др. Откриват се още желязо, йод, калий, калций, селен, магнезий, йод, витамин С, мастноразтворимите витамини А и Е.

Какви са полезните свойства на ехинацеята

  • Силни имуностимулиращи свойства – Съставките на ехинацеята влияят върху продуцирането на Т-клетките на имунната система. Те играят основна роля при клетъчно опосредствания имунитет, като имат за цел да осуетят разпространението на патогените в клетките.

Също така, някои съставки на ехинацеята помагат да лимфоцитите да фагоцитират вредните бактерии.

  • Мощен антибиотичен ефект – В билката се съдържа веществото ехинакозид, за който е доказано, че има силно антибиотично действие. Той противодейства на ензима хиалорунидаза, чрез който бактериите проникват в тъканите.
  • За лечение на гъбички – Много хора са били жертви на досадни гъбични инфекции. Установено е, че растението има антигъбично действие.

Затова, ако се борите с гъбички, ви препоръчваме да се доверите на 20 до 30 капки тинктура от ехинацея, разредена в хладка вода. Отварата има благоприятно действие при вагинални промивки.

  • Противогрипно действие – Вече ви стана ясно за имуномодулиращите свойства на ехинацеята. Оказва се обаче, че освен да предотвратява настинките и грипа, редовният прием на добавки или чайове с ехинацея може да облекчи симптомите и да ускори оздравяването.

Десетки експериментални проучвания, направени сред хора от различни възрастови групи, са показали, че редовният прием на продукти с ехинацея може да ускори оздравяването от грип с почти 2 дни.

  • Редуцира нивата на кръвната захар – Учени са установили, че екстрактът от ехинацея регулира въглехидратната обмяна в организма, като действа върху ензими, участващи в нея. По този начин, растението има свойствата да регулира нивата на кръвната захар, в дългосрочен план.