На външния вид, здравето и поведението на жената огромно влияние оказват хормоните. На първо място, това са естрогените, прогестерон и тестостерон.

Концентрацията на естрогени се понижава с настъпване на менопауза, затова е необходимо техният недостиг да се попълни.

Естрогените отговарят за женското репродуктивно здраве, състоянието на сърдечно-съдовата и нервната система, състоянието на косата и кожата, ноктите, и на много други неща.

Какви храни способстват за синтеза на естрогени

Как да повишим нивото на естрогени в организма

Според диетолози повишаването на нивото на естрогени в организма при естественото понижаване е възможно по два начина. Първо, с промяна в начина на живот. Да се научим да контролираме стреса, тъй като това предизвиква дисбаланс на хормони. За тази цел помагат и редовните силови натоварвания – те повишават концентрацията на естрогени и на тестостерон в организма.

Второ, влияние на естрогените, може да се окаже, като се увеличи количеството на правилните храни в менюто.

Някои храни съдържат фитоестрогени – биологични активни вещества, които в човешкия организъм са подобни на женски хормони – естрогени.

Източници на фитоестрогени са много семена и ядки, соеви продукти, някои плодове и зеленчуци, бобови култури, сушени плодове и дори многозърнестият хляб.

Добавяйки в менюто минимум 3 храни с фитоестрогени всеки ден можем да се поддържаме в отлично здраве дълги години и да запазим своята привлекателност.

1.Сусамено семе

Ароматният компонент на повечето бисквити, който им придава лек пикантен вкус и крехкост, изобилства от фитоестрогени, вещества, които благотворно влияят на синтеза на женски полови хормони.

Освен това в сусаменото семе се съдържат много фибри, които е полезно за здравето на храносмилателния тракт.

Най-добрият начин да си набавят сусамено семе е чрез сусамовия тахан. Може да се използва за мазане на сандвичи, за добавяне на първите и на вторите ястия, салати.

2.Ленено семе

За да е от полза за организма, трябва да се смели, колкото се може по-добре. Ако просто погълнем едно семе, то няма да се усвои. А между впрочем, ленените семена се смятат за едни от най-добрите източници на фитоестрогени. Тяхното съдържание в семената е 3 пъти повече, отколкото в соята.

Смлените ленени семена могат да се добавят в кисело мляко, коктейли, да се обогатяват с тях зърнени млечни каши.

3.Соеви зърна

Когато се говори за храни с високо съдържание на фитоестрогени, най-често се споменава соята. И наистина тази култура ги съдържа в големи количества. Учените пресмятат, че концентрацията на изофлавони в соята е равна на 24 мг в 100 грама продукт, което е изключително много.

Фитоестрогените всъщност са няколко групи съединения, по структура сходни с естрогените. Най-изучените от тях са изофлавони, куместани и лигнани.

4.Шам фъстък

Сред всички разновидности шам фъстъкът съдържа най-много фитоестрогени. В 100 грама са 382 микрограма.

Шам фъстъкът е най-добре да се приема в суров вид или печен, може и в комбинация с други ядки.

5.Орехи

Най-достъпните и популярните ядки у нас трябва да станат част от менюто на всяка жена. Орехите са ценен източник на белтъчини, мастни киселини, омега-3 и фитоестрогени. Съдържанието на последните в 100 грама продукт е 26 микрограма.

Орехите могат да се добавят в млечни напитки и каши, да се посипва с тях сладолед и други десерти, да се слагат в салати. Дълго се съхраняват, без да губят хранителните си качества.

6.Фъстъци

Фъстъците могат да се ядат като самостоятелен продукт, а могат да се добавят в салатите и вторите ястия. Те добавят приятен вкус и мекота на ястията.

Тези, които не обичат цели фъстъци, могат да опитат фъстъчено масло. Благодарение на яркия си вкус, то може да стане отличен продукт за мазане за сандвич и за филии хляб. Фъстъчената паста е много хранителна, зарежда организма с енергия.

7.Бял фасул

Белият фасул е с неутрален вкус, но пък се съчетава добре с много храни. Прави по-хранителни салатите, у нас основно се консумира като яхния, варен. Фасулът съдържа голямо количество естрогени, в порция от 100 грама, те са 72,7 микрограма.

При естествено понижаване на естрогените в организма храните с фитоестрогени са от голяма полза, но не трябва да се злоупотребява с тях, ако се назначи хормонална терапия.

Излишъкът от естрогени е също толкова вреден, дори повече от техния недостиг.