Скорошно проучване установява, че всеки човек трябва да получава повече от 200 оргазма на година. Според изследването оргазмът помага за здравето на тялото по много различни начини.

Учените съобщават, че високият брой на сексуалните контакти стимулира имунната ни система и ни помага да се преборим с кашлицата, настинките и други болести. Според изследванията хората, които са по-активни сексуално вземат по-малко дни за отпуск по болест от работа.

Изследователите от университета „Уилкс“ в Пенсилвания провеждат тест сред студенти, на които е възложена задачата да попълват въпросници за сексуалния си живот. След това се взима проба от слюнка, за да се установят нивата на имуноглобулин А (IgA) (антитяло, което помага в борбата с вирусите).

Резултатите показват, че студентите, които са правили секс веднъж или два пъти седмично имат 30% по-високи нива на имуноглобулин А, в сравнение с тези, които са осъществили по-малко сексуални контакти.

Понижава стреса

Според изследване в списание „Biological Psychology“ и двата пола реагират по-добре на стресови ситуации, ако са правили секс предишната нощ. Удоволствието от докосване, целуване и гушкане понижава нивото на хормона на стреса - кортизол и увеличава "щастливите" хормони на организма като окситоцин. Това означава, че сексът може да помогне в борбата с депресията.

Увеличава либидото

„Колкото повече сексуални контакти имаме, толкова повече ще се повиши желанието ни,“ казва Лорън Щрайхер, специалист в отделението по акушерство и гинекология на училището по медицина „Файнбърг“, в Чикаго. „Когато жените правят секс се увеличава вагиналната смазка, подобрява се притокът на кръв и еластичността“, казва тя.

Сексът играе роля на болкоуспокояващо

Оказва се, че следващия път, когато получите главоболие има нов метод, който освен, че е изключително приятен ще подобри състоянието ви. Изследователите публикуват в „Бюлетина по експериментална биология и медицина“ резултатите от изследване, които показват, че оргазмите могат да намалят наполовина чувствителността на организма към болки в гърба, мигрена и артрит.

Сексът повишава нивото на ендорфините (собствените болкоуспокояващи на организма) с една трета в минута, което придава много по-бърз обезболяващ ефект в сравнение с този на хапчета.

Дори стимулация без постигане на оргазъм може да блокира хронична болка в гърба, краката и да облекчи главоболието.

Сексът подмладява

Забравете за скъпите процедури за подмладяване като ботокс. Учените от Единбургския университет „Royal“ са проучвали двойки, които правят секс най-малко четири пъти седмично и са установили, че те изглеждат по-млади с около 10 години. Удоволствието от секса помага да се отделят хормони като адреналин, допамин и норепинефрин, които помагат да се подобри не само настроението, но и външния вид на кожата, понеже кожните клетки се запазват и се предотвратява появата на бръчки.

Сексът подобрява дейността на сърцето

Според изследванията мъжете, които осъществяват сексуални контакти най-малко два пъти седмично са изложени на 45% по-малка вероятност да развият сърдечни заболявания, които са животозастрашаващи. Оказва се, че редовните сексуални занимания помагат да се понижи кръвното налягане, което от своя страна намалява риска от инфаркт или инсулт.

Учените от Института на „New England Research“ в Масачузетс са провели изследвания върху сексуалния живот на повече от 1000 мъже. Те са изключително впечатлени от резултатите. Оказва се, че мъжете, които са по –активни са изложени на много по-малък риск от сърдечно –съдови болести.