Гонореята е вид полово предавана инфекция, известна още като трипер. Предава се чрез вагинален, орален и анален сексуален контакт.

Симптомите на заболяването са гнойно уретрално, вагинално или анално течение, което се появява седмица след рисковия сексуален контакт. При някои пациенти се появява парене или болезнено чувство по време на уриниране. В някои случаи може да се появи оскъдно течение, наподобяващо на слуз или да протече без видими симптоми. Гонореята е инфекция, която може да засегне и други части от тялото освен гениталиите като гърлото, кожата, очите или сърдечните клапи.

Ако не се вземат спешни мерки за лечение на този тип инфекции могат да настъпят тежки усложнения като тазово-възпалителни болести, извънматочна бременност или стерилитет при мъжете и жените.

Лечението изисква прием на антибиотици и от двамата партньори. Лечението трябва да протича под наблюдение на лекар, понеже може да се появи резистентност спрямо действието на антибиотиците.

Според статистиката в Англия, случаите през изминалата година са се увеличили, а в списание „Public Health“ се съобщава, че е открита нова форма на заболяването.

Здравни експерти предупреждават за нов „супер“ щам на полово предаваните болести (STD), който е устойчив на медикаментите за лечение. Тази инфекция, която е високо резистентна към лекарствата за гонорея е избухнала в северната част на Англия, предизвиквайки опасност на националното здраве.

Според Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ са регистрирани 15 случая от появилата се наскоро инфекция. Първият е открит в Лийдс през март тази година, но се разпространява много бързо, дори има случаи при пациенти в Макълсфийлд, Олдъм и Скънторп.

В докладите за полово предаваните бактерии случаите на инфекцията са силно резистентни към азитромицин - лекарство, при което до момента не са се наблюдавали подобни резултати. Всички случаи засягат хетеросексуални пациенти като някои от тях са имали партньори от други части на Англия. Новината се появява, след като става ясно, че случаите на гонорея са във възход в национален мащаб.

Данните са оповестени от Асоциацията по обществено здраве в Англия и показват, че случаите на гонорея са се увеличили във всяка част на Англия през изминалата година.

В северната и западната част на Англия, случаите са се увеличили най-много. Между 2013 и 2014 г. броят им се е увеличил с 32,9%. В югоизточната част са се повишили с 26.3%. Само в Лондон процентът е достигнал до 22,5%, а в Уест Мидландс - 18,3%. В останалите райони се наблюдава по-слабо увеличаване на болестите предавани по полов път: Йоркшир и Хъмбър - 17.2%, Североизточната част - 8,1%, Източна Англия - 8% и Северозападна - 4.4%.

Асоциацията по обществено здраве разкрива, че архаичната форма на сифилис може да се появи отново. Броят на случаите на заболяването е намалял драстично след изобретяването на пеницилина през 1940 г., но може отново да се появи в развития свят. През 2014 г. са регистрирани около 4 317 души с полово предавани болести.

Това е увеличение с 33,4 на сто в сравнение с 3 236 случая, които са диагностицирани през 2013 г. е най-голямото до момента. Най-много случаи са регистрирани в Ийст Мидландс, където има 141 заразени със сифилис през 2014 г.

Вторият най-висок брой на полово предавани инфекции е през 2014 г., когато се наблюдават 34 958 диагностицирани случаи с гонорея, в сравнение с 2013 г., когато са били 29 419. Повиша се и броят на заразените, при които и двамата партньори са от мъжки пол.

През 2014 година са проследени 439 243 случая на болести предавани по полов път. Сред най-често диагностицираните от тях са: хламидии (206 774), генитални брадавици (70 612), гонорея (34 958) и генитален херпес (31 777).