Учени от Университета Единбург пресметнали индексът на репродукция R за всички основни мерки за физическо дистанциране при пандемията COVID-19.

Как може да спадне рязко коефициентът на заразност

Индексът на репродукция R е ключов показател за разпространение на вируса. Ако R е над 1, то епидемията се разраства, ако е под тази стойност, то се говори за затихване.

Учените анализирали 790 етапа на въвеждане на различни мерки, които са приложени от 130 държави по света при борбата с пандемията в период от 1 януари до 20 юли 2020 г.

Изследователите се интересували от ефекта на различните мерки 28 дни след момента на тяхното въвеждане или отмяна.

Тенденцията към затихване на епидемията, тоест намаляването на R, се отбелязва 28 дни след въвеждането на следните мерки:

  • Забрана на масови мероприятия – R намалява с 24%;
  • Затваряне на училища – с 15%;
  • Затваряне на предприятия – с 13%;
  • Ограничение на придвижването на граждани вътре в страната – с 7%;
  • Затваряне по домовете – с 3%.

Единствената мярка, която отделно въведена, давала статистически значим ефект и водела до понижаване на коефициентът на заразност, била забраната на масовите мероприятия.

4 мерки носят спад на R с над 50%

Комбинацията от 4 мерки увеличавала спада на R в сравнение с въвеждането им поотделно. Така, забраната на масовите мероприятия и събрания на повече от 10 души води до намаляване на R с 29%. Затваряне на офиси + забрана на масови мероприятия и събирания с 38%, ако добавим и ограничения на пътуванията вътре в страната спадът на R е с 52%.

Ефектът започва да се забелязва на 8-мия ден и достига максимум на 28-мия ден.

Със затварянето на нощните заведения в столицата може да се очаква спад на R още в началото на ноември и най-значим ефект след около месец.

За изминалото денонощие заразените у нас намаляха до под 400, но сред новите случаи е премиера, който след 2 отрицателни теста, е с положителен.

Контактните лица с премиера, повечето министри се изолираха, сред тях е здравният министър, който обяви, че още не си е направил PCR тест.

Причината за спада на заразените е по-малкото тестове в неделя – под 2300 или положителните проби отново са над 10%.