От Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, както и от редица друга изследователски учреждения във Великобритания смятат, че някои видове бактерии стават по-опасни за човека заради промените в храненето, осъществили се през последните няколко столетия.

Бактериите стават по-опасни заради все повечето захар

Изследователите проучвали Clostridium difficile – при норма този вид клостридий обитава дебелото черво на човек и е условно-патогенен микроорганизъм. Но при определени условия може да доведе до псевдомембранозен колит.

Също C.difficile е една от най-разпространените болнични инфекции, която протича тежко и се лекува продължително.

Учените анализирали и сравнили ДНК на 906 щама C.difficile – 761 щама били получени от хора 166 от животни – кучета, коне и свине и 29 щама били изолирани от различни среди.

Източници на щамовете C.difficile са 33 държави, но половината, 465 проби, били взети от Великобритания.

Анализът на ДНК показва, че C.difficile продължава активно да еволюира. Днес се разграничават 2 негови разновидности – А и Б, една от които ефективно се разпространява из болниците и заразява постъпилите за лечение там.

Бактерии стават все по-опасни заради сладкото

Разделението на тези разновидности става преди около 76 000 години, а някъде около 1595 година бактериите от разновидност А започват активно да се размножават.

Малко по-късно започват да се появяват болниците, а също се включва и още един фактор, захарта става все по-достъпна за населението.

Бъдещите изследвания показват, че разновидност А на C.difficile много по-лесно понася дезинфекции с разтвори от кислородна вода, а също особено активно растат и се образуват спори, когато има възможност да си набавят захар – глюкоза и фруктоза.

Експериментите върху мишки показват, че клостриидите от разновидност А особено бурно се развиват в стомашно-чревния тракт на животни, които са хранени със сладка храна.

Така тези опасни бактерии продължават да еволюират, ориентирайки се към хората, които употребяват храна с високо съдържание на захари, а към болнични условия.

Днес тези бактерии са вече сериозна заплаха за здравеопазването и за човечеството като цяло, което обича все повече да яде сладко и захарни изделия.