Голяма част от населението на земята употребява спиртни напитки, кой повече, кой по-малко, кой с повод и кой без. Малко са тези, които са крайни въздържатели. Но дали знаете всичко за махмурлука?

Изследвания показват, че около половин милион британци отсъстват от работа всеки ден, защото имат тежък махмурлук.

Други проучвания сочат, че някои хора отсъстват по 6 дни годишно от работа, защото са прекалили с алкохола миналата вечер.

Диетоложката Кристин Бейли, наскоро обясни, че първата стъпка за прогонване на махмурлука е закуската. Тя първа рехидратира тялото и стабилизира нивата на кръвната захар.

Алкохолът инхибира секрецията на вазопресин, анти-хормон, който контролира уринирането. Когато този ензим се потиска, водата се изпраща директно в пикочния мехур.

Тоест алкохолът води до обезводняване, спадане на кръвното, променя настроението и ни кара да се чувстваме уморени.

Първите лъчи светлина, които ще паднат върху нас след тежката алкохолна вечер, ще дойдат от закуската. Разбира се, най-добре е, ако преди началото на изминалата вечер сте били добре отпочинали и, разбира се, сити.

За да преборите махмурлука ще ви бъде нужна изключително тежка и богата на калории закуска. Разбирайте с високо съдържание на мазнини и протеини. Едно добро начало са яйца с бекон или нещо дори още по-калорично.

Мазнините отблъскват негативното влияние от алкохола. Замисляли ли сте защо всички мезета, които се консумират по време на пиене, са по-мазнички и по-калорични? В случай, че не сте, продължавайте да четете.

Мазнините действат като щит срещу алкохола. Представете си по 1 молекула алкохол и мазнина. Вторите просто се закачат за първите, обгръщат ги и ги неутрализират. В това се крие и смисълът в калоричната закуска.

За разлика от въглехидратите (вещества изградени то захари, каквото вещество е алкохолът) мазнините и белтъчините ни поддържат жизнените ни функции по начин, по който захарите просто не могат. За това е добре да наблягаме на тях, особено при състояние на махмурлук.

За да преборите лошото настроение след снощната вечер, ще са ви нужни високи нива на кръвна захар. Диетолози съветват незабавен прием на около 20 грама мазнини, но това е доза, подходяща за едри хора, при това за цял ден. Тоест има вероятност да стресирате тялото си.

Ако не искате да си причините и болки в стомаха и гадене в допълнение към и без това тежкото ви положение, използвайте някой алтернативен метод. Например обилна закуска с херинга или пушена сьомга, варени яйца, пълнозърнест хляб, гъби и домати. Това ще осигури на вашето тяло калиеви и натриеви електролити, чиито нива в такива състояния обикновено са критично ниски.

Яйцата са чудесен избор, въпреки че в идеалния случай те не трябва да бъдат пържени, за да се избегнат лошите мазнини, вредящи на вашето сърце. Яйцата съдържат аминокиселина, наречена N-aцетил цистеин, един от градивните елементи на антиоксидант, наречен глутатион. Той играе главната роля в справянето на тялото с токсините, идващи от алкохола.

Освен това, закуска с мюсли също е удачен вариант, защото те са богати на енергия, ензими и различни витамини и минерали. А в такива състояния тялото ни търси да извлече максимума от всякакъв вид храна. Мюслите също така съдържат глюкоза, която ще подсили изтощения ни от махмурлук организъм.