Запекът при новородените е доста разпространено явление.

Това се дължи на факта, че храносмилателната система при кърмачетата е много далеч от съвършенството – ензимите за храносмилане още са недостатъчно, а поради незрялата нервна регулация перисталтиката на чревната мускулатура може да бъде забавена или неравномерна.

Всичко това може да се стане причина за запек при бебетата. Какво да правим?

Запек или норма?

За начало е препоръчително да определите има действително детето запек или не? В първите 6 седмици от живота на детето, което е на майчина кърма чревната перисталтика обикновено е честа и без неприятна миризма.

Впоследствие е възможно разреждане – 2-3 пъти дневно. При изкуствено хранене за норма се счита изпразване на чревното съдържимо не по-малко от веднъж дневно.

Понякога при децата, които са на майчина кърма, се наблюдава, тъй нареченият физиологично забавена чревна перисталтика, когато при изпразване на чревното съдържимо веднъж на 3-5 дни, то представлява мека еднородна маса.

Ето защо специалистите препоръчват на първо място да се обръща внимание не на честотата на дефекациите, а на състоянието на бебето.

Важно!

Всъщност за запек при новородено може да се говори само в случаите, когато:

• Бебето има твърд и сух фецес;
• Новороденото се безпокои, напрегнато е, зачервено, движи нервно краката си, плаче и дори отказва да бъде накърмено;

В този случай родителите е необходимо спешно да вземат мерки.

Какво да правите, ако бебето ви има запек?

За отстраняване на причините за хроничен запек е необходимо да потърсите лекарска помощ. Продължителното отсъствие на дефекация може да доведе до интоксикация на организма, затова е важно своевременното извеждане на фекалните маси от дебелото черво на бебето.

За тази цел препаратите с локално действие имат редица преимущества. Тъй като те непосредствено действат върху запека, не преминавайки през целия организъм, а поради това действат по-бързо непосредствено върху проблема и нямат системни странични ефекти.

Ако предпочетете да правите обикновена клизма следва да имате предвид, че тя е възможно да предизвика болезнени спазми в червата и да промие полезната микрофлора, затова честото прилагане на този метод срещу запек не е желателно.

Водата също така раздразва стените на червата, освен това съществува и вероятност от разпространяване на инфекция в организма с водата.

Безусловно следва да обърнете внимание и на това, че на едно бебе е много трудно да се направи клизма, а процесът на промиване с големи количества вода почти със сигурност ще му бъде доста неприятен.

Отлично решение за подобни ситуации са меките слабителни средства. Но когато закупувате такъв препарат трябва да имате предвид, че следва да бъде разрешен за употреба от деца в първите дни от техния живот.

Най-ефективните такива средства са във форма на еднократна микроклизма и действат меко и само след 5-15 минути проблемът със запека бива разрешен.

Как действат слабителните, разрешени за бебета?

Техните компоненти размекват плътните фекални маси, осигурявайки леко и бързо изпразване на червата.
Такива препарати действат локално, тъй като не преминават през целия организъм, не дразнят стените на червата и въздействат само на фекалните маси.

Запек при новородено - как да го предотвратите за в бъдеще?

Според статистиката запекът се среща най-често при бебетата, които са на изкуствено хранене.

По данни от последните изследвания, плътният фецес се среща при 9,2% от децата, които са на изкуствено захранване и при 1,1% от децата на майчина кърма.