Ако сте пораснали с мисълта, че да лъжеш не е хубаво, задължително прочетете този текст и не повтаряйте грешките на родителите си.
Психолози обясняват защо на детето му е необходимо задължително да се научи да лъже добре.

Защо?

Психолог А.Д. Евънс провел научно изследване и доказал, че децата започват да лъжат съзнателно от втората си година и правят това от чисто удоволствие. Те лъжат в ситуации, когато нищо не ги заплашва, ако истината се разкрие – на тях просто им харесва да си измислят и да си създават друга реалност.

Лъжите се превръщат в първия творчески акт за детето. Ако го разкриете и го накажете за лъжата, то със сигурност синът или дъщеря ви няма да започне да ви казва истината. Напротив, детето ще започне да лъже по-често, но по-лошо.

Децата, които лъжат от страх, за да не бъдат наказани, лъжат еднотипно, неизобретателно, често биват разкривани, това води до нови наказания и съответно нови лъжи, чието качество не се подобрява, просто се променят с възрастта.

Но ако от самото начало не превръщате детската лъжа в някакъв ужасен акт на непослушание, а точно обратното, отнасяте към нея с интерес и дори с удоволствие, вие с изненада ще установите, че детето ще започне да ви лъже по-рядко, особено когато става въпрос за някакви елементарни въпроси и когато не се страхува от това, че истината ще бъде разкрита.

Ако се придържате към този принцип детето ще започне да лъже красиво и изобретателно и този навик не само ще му помогне в живота, но ще му донесе по-голямо творческо удовлетворение. Не го лишавайте от това.

Изследване, проведено в Университета на Южна Калифорния, от група учени начело с доктор Ялинг Янг, доказало, че хората, които обичат и умеят да лъжат са средно 26% по-умни от тези, които или не умеят да лъжат или се отказват от това. Обясненията за този факт са много, но най-правдоподобните са два.

Първото е научното – лъжите от гледна точка на физиологията са много сложен процес. Когато човек лъже, той активира 2 пъти повече неврони, отколкото когато казва истината.

И между впрочем, за желаещите да отслабнат – лъжците изгарят 1.5 пъти повече калории, за да излъжат. Така те активират повече възможности на своя мозък, повече го тренират и неизбежно поумняват с течение на времето.

Второто, по-просто обяснение се заключава в това, че добрите лъжци по-лесно се концентрират и обикновено те са израсли в добри семейства, където не са били подлагани на насилие, затова че са лъгали и най-често дори изобщо не са били наказвани за периодичните им лъжи.

И освен това родителите им са им обръщали доста внимание и са им осигурили прилично образование. Затова в крайна сметка се получава, че добрите лъжци са по-умни.

Да отбележим!

Да лъжеш е приятно – така от реалния и сив свят човек се премества във вълшебен, измислен от него, в който всичко е възможно и всичко зависи само от неговото въображение. Това в най-голяма степен се отнася за децата.

Да лъжеш е полезно – вие сами знаете колко пъти днес излъгахте по време на работа. И подозирате, че ако можете да го правите добре, бихте постигнали много повече, отколкото имате в настоящия момент.