Запушен нос - първи признак на бременност
Бременност

Убедени сте, че първите признаци на бременността са гадене и желание да си похапнем нещо солено? Не е задължително. Ако на жената без особени причини започне да ѝ се запушва носа, може да подозира не простуда, а бременност.

Гаденето е основният симптом на ранна токсикоза, най-вероятно ще отшуми към началото на четвъртия месец, а запушеният нос не само ще ни остави, но и ще се усили.

Някои бъдещи майки дори в родилния дом отиват с капките за нос, но така едва ли ще могат да се справят с проблема.

Хормони и постоянното запушване на носа без хрема

Постоянно запушване на носа без хрема – хормонална блокада, това е състояние, при което не се наблюдават никакви секрети от носната кухина. Слузта в този случай не е много, и попада направо в гърлото.

Обикновено запушеният нос без хрема съпровожда и запушените уши. Това се обяснява и с факта, че отокът се разпространява не само към носоглътката, но и към евстахиевата тръба. На свой ред това може да доведе до поява на проблеми със слуха.

Блокирани могат да се окажат и придатъчните кухини на носа. Това може да доведе до поява на проблеми със слуха. Това предизвиква много неприятни усещания, сходни със симптомите на синузит.

С тази разлика, че причината за това състояние не е инфекцията. А виновни за това са хормоните, и по-точно измененията на хормоналния фон, характерни за бременност.

Най-трудно е през нощта. Проблемът е, че тонусът на кръвоносните съдове в хоризонтално положение се понижава и от това носът се запушва още повече.

Някои жени свикват с това състояние и през 9-те месеца не се разделят с капките за нос. Това не е най-доброто решение.

Организмът привиква към тях, вследствие на което ефектът от препарата става краткотраен. А понякога и изобщо нулев – жената си слага капки, а запушеният нос при бременност става още по-силен.

Как да се избавим от запушения нос при бременност без капки за нос?

Механизмът на действие на съдосвиващите капки се състои в свиване на малките кръвоносни съдове – капиляри. В резултат притокът на кръв към лигавицата на носа намалява, а отокът по вените остава предишния. Така се осъществява дренаж на лигавицата, и дишането се възстановява.

Наистина капките намаляват запушването на носа при бременност, но не са предназначени за перорален прием. Въпреки това тези лекарства, попадайки на лигавицата на носа, частично се абсорбират в кръвта.

А всичко, което остава, се стича по задната стена на гърлото към хранопровода, след това постъпва в стомаха и оттам в организма на бременната и на бебето.

Това може да предизвика свиване на кръвоносните съдове, подхранващи тъканите, и като следствие недостатъчно постъпване на кислород и хранителни вещества.

А те са необходими за нормалното развитие на кислорода и на хранителните вещества, необходими за нормалното развитие на плода.

За да ограничим използването на съдосвиващи капки или да се откажем от тя съвсем, не се препоръчва:

  • При необходимост в носа се слагат няколко капки физиологичен разтвор – 2 супени лъжици сол на 1 литър топла преварена вода. Дишането ще ни стане по-леко.
  • За намаляване на запушването на носа без хрема помага и точковият масаж. Първо трябва да помасажираме крилата на носа;

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 110

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg