По данни на Световната здравна организация годишно по света се регистрират около 1.5 милиона случая на вирусен хепатит А или болест на Боткин, у на заболяването е познато и с названието „болест на мръсните ръце“.

А непроявяващи се инфекции още по-често, тъй като често заболяването протича в скрита форма.

В България заболеваемостта от хепатит А е доста над средните европейските нива, тъй като през летните месеци ежедневно се регистрират случаи, колкото в Швеция годишно.

Възприемчивостта на организма към тази инфекция е много висока. Попаднал в организма вирусът на хепатит А практически в 100% от случаите предизвиква заболяване. За щастие, преболедувалите хора най-често придобиват към вируса, който го предизвиква болестта на Боткин, устойчив пожизнен имунитет.

Рисковите групи

Да се установи кога и къде се е случило заразяването е много трудно, тъй като инкубационният период на тази инфекция е със средна продължителност от месец до 50 дни. Много рядко е възможно проявление на заболяването за период от 10 дни.

Симптомите на вирусния хепатит А обикновено са с продължителност от 3 седмици до 2 месеца, но в редки случаи е възможно те да започнат да се проявяват и след период от около половин година.

Особено често от хепатит А страдат деца и младежи, а също и хора в напреднала възраст с хронични заболявания. Ако заболяването протича в лека форма, то обикновено в рамките на около година функциите на черния дроб се възстановяват напълно.

Но при хората с изтощен организъм прекараната жълтеница влошава състоянието на имунната система, а също и функцията на черния дроб, жлъчните пътища – възможно е развитието на холецистит, дискинезия, хроничен панкреатит.

Важно е да се отбележи, че ако някой от семейството ви заболее от хепатит, останалите членове на семейството могат да използват специалният препарат имуноглобулин. Но сигурният начин за предпазване от инфекцията е ваксината.

Поставя се чрез двукратно въвеждане с интервал от 6-12 или 18 месеци. Продължителността на защитата е не по-малко от 10 години. В България ваксинацията срещу хепатит А не е включена в имунизационния календар, а се поставя срещу заплащане.

Освен при личен лекар незадължителни имунизации, каквато е и тази срещу хепатит А се правят във всеки кабинет на Регионалните здравни инспекции.

Основната причина за хепатит А е грубото пренебрегване на хигиенните правила, тъй като начинът за заразяване е изключително прост – чрез мръсни ръце. Но освен това е необходимо да се обръща внимание на чистотата на всичко това, което попада в устата на човек.

Тъй като вирусът е възможно да се намира във водата и хранителните продукти.

Какъв е този цвят?

За щастие, хепатит А протича тежко изключително рядко – само в 1-3% от случаите. Интензивността на симптомите се увеличава с напредването на възрастта.

Най-честите проявления на заболяването са гадене, слабост, покачване на температурата, болка в дясното подребрие, където е разположен черния дроб, пожълтяване на бялото на очите, хепатомегалия, стомашно разстройство, обезцветяване на фецеса, тъмна урина – с цвят на бира.

При децата болестта на Боткин обикновено протича без развитие на жълтеница. И единствените симптоми на заболяването са повишаване на телесната температура или краткотрайно чревно разстройство.

В тази връзка е възможно заболяването да бъде пропуснато, тъй като е много вероятно то да бъде сбъркано с остра вирусна инфекция или с хранително отравяне.