Над 50% от хората биха отказали първа целувка с партньор, болен от грип, но според професор Рон Екълс, директор на Центъра за изследване на грипа към Университета в Кардиф, няма как грипът да застане на пътя на романтиката.

Той обяснява, че вирусът се разпространява не чрез слюнка и на практика е по-опасно да се държите за ръце.

И въпреки този факт, едно проучване показва, че 57 % от хората биха отказали първа целувка, ако партньорът им се окаже болен от грип. Според професор Рон Екълс, вирусът се разпространява чрез слузта, а не чрез слюнката.

И докато 86% от нас биха предпочели само да се държат за ръце с партньор, който е болен от грип, то по този начин, според резултатите от изследването, е много по-вероятно да се заразят – тъй като пръстите лесно се заразяват, предавайки вируса към носа и очите.

Изследване, проведено от производителите на назалния деконгестант (лекарство, което свива набъбналите носни мембрани, улеснявайки дишането) "Отривин", установява, че когато потенциалният партньор се появи на среща, болен от грип или настинка, това действа доста отблъскващо.

И наистина, една пета от нас (21 процента) биха отменили втора романтична среща с партньор, който се появи на срещата болен от грип.

Да видят как гаджето им си бърше носа с ръкава е просто прекалено за 4 от 5 британци (79 процента), които със сигурност не биха отишли на втора среща.

Повече от половината (59 процента) намират храненето с отворена уста за отблъскващо, докато за други, водещи в класацията са кашлянето (34 процента) и кихането (32 процента).

Изледването сред 1000 британци показва, че жените в по-голяма степен се притесняват, че могат да се заразят.

Жените е по-малко вероятно да целунат някой, болен от грип (70 процента от жените не биха, в сравнение с 44 процента от мъжете).

Една предпазлива пета от хората (22 процента) не биха си легнали в леглото с партньор, болен от грип, а 46 процента не биха го целунали.

Професор Екълс казва следното: "Обичайния вирус на грипа се движи в слузта от дихателната система. Така че, освен ако нямате лоша кашлица, в резултат от която част от дихателната слуз да може да се смеси със слюнката, вирусът на грипа няма да се предаде чрез целувка."

"Вирусът на грипа се предава чрез заразени пръсти, които пренасят вируса към носа и очите", добавя той.

"Пръстите ви лесно могат да се замърсят с вируси, като се държите за ръка с някой, който е кашлял или кихнал в ръцете си, или като докоснете дръжките на врата на публично място.

След това може да докоснете носа си или очите си и така да се заразите. Сълзите от очите се процеждат чрез канал в носната кухина и когато докоснем очите си със заразени пръсти, на практика предаваме вируса към носа.

За да разпространите инфекцията, трябва да сте в близък и продължителен контакт с други хора, да кашляте и кихате срещу тях, или да предадет секрет от носа си чрез ръцете си."

Гарет Коуди от компанията, производител на "Оривин", казва: "Изследването показва липсата на разбиране у хората, що се касае до обикновения грип. Много хора не знаят как се предават вирусите на настинката и грипа и по този начин излагат себе си на по-голяма опасност от заразяване."