За да ускорите метаболизма на тялото си, трябва да сте решени да изгорите доста калории.

Ако сте се разхождали седмица или две преди това, може да преминете към активно бягане. За разлика от други аеробни занимания, тичането е много активен и натоварващ спорт.

Важно е да започнете бавно, като преминавате много къси разстояния, постепенно ще придобиете повече издръжливост и ще започнете да изминавате по-дълги участъци.
Ето няколко съвета за ускоряване на вашия метаболизъм:

Определете разстояние, което да изминавате всеки ден

Направете си програма с разстоянието, което ще изминете всеки ден. Изберете по-кратко разстояние, което да пробягвате редовно. Ако се опитвате да изминете по-голямо разстояние, още през първия ден, ще увеличите шансовете си да получите контузия или мускулна треска, което най-вероятно ще прекрати временно заниманията ви.

Следвайте правилото за 10%

Щом се почувствате готови да изминете по-дълго разстояние от определения участък, увеличете седмичния си пробег с 10 %. Въпреки, че ще мине дълго време, докато достигнете до първоначално поставената си цел, ще предотвратите нараняване, което ще застраши напредъка ви.

Спазвайте стриктно правилата, които сте си поставили при бягане

Не започвайте да тичате бързо, още от първият ден, това е често срещана грешка при начинаещите бегачи. Вместо това се съсредоточете върху правилният и комфортен начин за тичане.

Важно е, да се научите на правилните навици, а след това да ги усъвършенствате. След като изминат няколко месеца се посъветвайте с треньор или спортист, за да коригират вашите недостатъци. По този начин ще подобрите цялостната си техника.

Запишете се на състезание

Ако нямате възможност, да се упражнявате често, дори след като сте си изградили база, която редовно използвате, запишете се на състезание. След като се регистрирате официално и трябва да заплатите такса за участие, е по-вероятно, да се стараете повече, за да достигнете до финала.

Започнете да се състезавате, когато сте сигурни, че сте готови. Не мислете за участие в състезанието, докато не сте напълно готови и покривате основните критерии. Трябва да се подготвяте 4-5 дни седмично, в продължение на една година, без да имате сериозни наранявания.

Бягането увеличава производството на ендорфин

Ендорфините са естествени хормони, които понижават нивата на стрес. Те подобряват настроението и подобряват самочувствието.

Алтернатива на бягането с други дейности

Въпреки, че тичането е отличен начин за изгаряне на калории, изграждане на издръжливост, здрави кости и мускули, то натоварва ставите. Ето защо е важно да се редува с други аеробни дейности, така че, да се предотврати нараняване на опорно-двигателната система.

Послушайте собственото си тяло и неговите нужди, но е препоръчително да си определите няколко почивни дни, за да се възстановите, особено ако сте започнали да изминавате по-дълги разстояния или се занимавате с допълнителен спорт.

Джогинг

Бягането е спорт, в който трябва, да се движим много бързо. То осигурява чудесна аеробна тренировка, но изисква постоянство и търпение. Поради високото ниво на интензивност на тичането, може да започнете със джогинг, което е по-бавната версия, която има същия ефект.

Така доста бързо ще забележите промяната във резултатите, ще увеличите общата си издръжливост и ще изгорите повече калории. Смята се дори, че най-добрият вариант е редуване на бързото и бавното тичане с ходене.