Шотландката Ина Караферс, живуща в шотландския град Глазгоу, разказва, че тайната на нейното дълголетие се състои в редовната употреба на алкохолна напитка.
Миналият месец шотландката отбеляза своя пореден рожден ден и признала на представителите на пресата, че всяка седмица пие джин с портокалов сок.

Възрастната жена сега под щателно наблюдение на специалисти, които работят в интернат за хора със специални потребности.
От своя навик да употребява алкохол Караферс не се отказва, макар и вече да надминала 105-тата си година.

Според шотландката в нейното ежедневно меню присъстват овесени ядки, бисквити и тостери.
Жената не се съмнява, че именно тази диета и помага да се поддържа в добро здраве и да живее дълго.

Ина Караферс е родена през 1910-та година и има 3 деца – най-големият ѝ син през 2015-та година навършва 70 години, а дъщеря ѝ към настоящия момент е на 65 години.

Третото ѝ дете умира, когато е едва на 8 години.
На дълголетницата ѝ се налагало да работи много, за да даде на децата си всичко, което е необходимо, но винаги се е старала да помни за развлеченията.

Шотландката усвоила няколко професии, които е прието да се смятат за мъжки – била машинист и инженер на завод.
Според възрастната жена най-много ѝ харесвало да посещава местни дискотеки в един от клубовете.

Там Ина винаги си поръчвала коктейл, състоящ се от джин и сок.

Интересно е, че това не е единственият случай, когато дълголетници твърдят, че алкохолните напитки са една от основните причини за тяхното добро здраве.

През лятото 110-годишна жена, живуща в американския щат Ню Джърси, разказа на журналисти, че е дължи дълголетието си на бирата.
Възрастната американка употребявала тази напитка в продължение на 70 години.

В ежедневната ѝ диета влизало 3 чаши бира и едно уиски – 50 грама.

Следва да се отбележи, че 110-годишната американка не страда от сериозни заболявания и се отличава с добро здраве. Лекарите установили, че има отличен слух и зрение.

Въпреки това преди няколко години на жената ѝ бил открит доброкачествен тумор. Именно лекарите ѝ препоръчали да употребява бира, като профилактично средство.
Преди няколко години апетитът на столетницата осезаемо отслабнал, затова лекуващият ѝ лекар ѝ препоръчал да пие алкохол, когато се храни.

Но все пак американката не се отказва и от вкусната храна. Нейното любимо ястие са печените пилешки крила, зелен фасул и сладък картоф.
Дълголетницата обича да чете вестници, слуша радио и общува с приятели, като понякога си организират и разходки. Освен тя си почива много и се моли.

„Когато станах на 100 години, аз отидох пред огледалото, за да благодаря на Господ за това, че аз съм още тук – признава жената. – И благодаря всяка сутрин“.
Достолепната възраст и отличното здравословно състояние на столетницата заинтересували специалистите от New England Centenarian Study.

Това е организация, която изучава особеностите на хората над 100-годишна възраст. През последните 5 години американката взема участие в геронтологични изследвания.

Що се отнася до тайната на дълголетието, то 103-годишна британка смята, че дълголетието ѝ се дължи на липсата на телевизор. Именно това ѝ дарява необходим покой и душевно равновесие.

Според последните изследвания женското дълголетие пряко зависи от съпруга и обратно.