Модата се променя, и често кардинално се изменя и в рамките на едно поколение. И засяга не само прическите, дрехите и обувките, но и формите на тялото.

Благодарение на това, дори и у нас вече има много клиники, специализирани в пластичната хирургия, винаги готови да ни помогнат да променим формите си в съответствие с модните тенденции.

Например, да се сдобием с обемни, пищни седалищни части като при Ким Кардашиян, Кайли Дженър и други поп звезди, но понякога резултатът е не този, който сме очаквали.

Какви са рисковете от пластична операция на седалищните части

През втората половина на 20-ти век бразилски пластичен хирург разработва техника на операция, която е известна днес като бразилско повдигане на седалищните части – Brazilian Butt Lift (BBL). Операцията е всъщност 2 в 1 – мазнините се отстраняват от местата, в които трябва да се намалят, очистват се и се връщат в организма, но вече на друго място – в седалищните части. Там, където искат да ги видят повечето жени в закръглена форма.

Коремът и бедрата стават по-малки, а дупето по-голямо и апетитно, точно като с красавиците от социалните мрежи с милиони последователи и фенове.

До преди 2015 г. тази операция не се е радвала на особена популярност, но след това количеството на бразилските повдигания започва бързо да се повишава. За периода от 2015 г. до 2021 г. броят на подобните операции нараства със 77 процента, и това са рекордни показатели.

Странични ефекти от операцията

Първото е, че много болезнена и то за продължителен период от време, дори и при препоръчвания за по-добър ефект масаж. Болка в гърба, изтръпване в областта на корема, проблеми със съня – това е допълнение към букета.

Второ, на новото закръглено дупе първият месец и половина не може нито да се стои, нито да се лежи. Спането е възможно единствено по корем, а яденето само в изправено положение.

И след това още известно време се налага да се стои с използване на специална възглавница. А за да съхранят седалищните части необходимата форма, също така много носят коригиращо бельо, подобно на корсет.

Трето, обемът на мазнините, които могат да се присадят, е ограничен. Ако възнамеряваме да се избавим от големия корем и от паласки, и да се обзаведем с голямо дупе, то процесът е необходимо да се раздели на няколко етапа. Всички неприятни преживявания трябва да се преминат няколко пъти. За това време модата може да се промени.

Вероятно е също и развитието на мастна некроза – пресадените мазнини е възможно да не се възприемат от тъканите на новото място, мастните клетки започват да се разрушават.

Последствията от този процес могат да са различни – от деформация на тази част на тялото до сепсис.

И това не е най-лошото, а че при тази операция може да се стигне до летален изход.

Има ли алтернатива

Увеличаването на седалищните части е възможно с помощта на силиконови импланти, но и тази процедура има своите минуси.

В сравнение с липофилинга глутеопластиката се смята за по-безопасна, макар и не всички хирурзи да са съгласни с това. По време на тази операция силиконовите импланти се поставят под големия седалищен мускул, поради което се изменя и формата на седалищните части.

Глутеопластиката също може да предизвика редица усложнения, свързани както с качеството на операцията, така и с качеството на постоперативната грижа и качеството на самите импланти.

Има и още един начин. Истината е, че с него няма как да получим дупе тип Кардашиян, но за сметка на това можем да постигнем здрави, пропорционални, еластични седалищни части с много добра конструкция от добре оформени мускули.

Това минава през редовни тренировки, рационално хранене, и като цяло здравословен начин на живот. По-добре да клякаме с дупето, отколкото да го пълним със силикон или с мазнини от паласките.

Това е продължителен процес, но за сметка на това напълно безопасен и няма да навреди на здравето, разбира се, ако не се прекалява с тренировките и да не се залита в крайности с хранителния режим.