Безалкохолните напитки се отразяват зле на талията, зъбите и костите.

Приятният вкус на тонизиращата течност нанася големи вреди върху организма, но ако все още не сте намерили основателна причина, за да спрете да пиете безалкохолни напитки, прочетете няколко факта, които със сигурност ще ви откажат.

Редовното пиене на безалкохолни е причина за прием на огромно количество калории, изцяло набавени от захар. Безалкохолните напитки доставят на организма празни калории, понеже не съдържат витамини и минерали.

Проучванията показват, че газираното е причина за поява на кариес, диабет и че нарушава костната структура. Учените съветват да заменим безалкохолните напитки  с мляко, което хем е богато на хранителни вещества, хем укрепва здравината на костите.

"Диетичните" безалкохолни напитки не са диетични

Много хора смятат, че диетичното безалкохолно не съдържа калории, но редица изследвания установяват, че не може да се отслабне от диетичната напитка. Тя дори често е причина за натрупване на излишни килограми.

Диетичните напитки имат същото влияние върху организма като обикновените безалкохолни и може да доведат до сърдечни проблеми или симптоми на депресия при жените. Затова вместо да преминавате от безалкохолна към диетична напитка, опитайте се да намалите приема й. Първоначално доливайте обикновена вода, за да разредите сладкия вкус.

Следете калориите

Ако пиете безалкохолни напитки и смятате, че нямат ефект върху талията ви - грешите.
В една чаша от 250 мл се съдържат средно 110 калории, т.е. ако изпиете половин литър от напитката, калориите се раняват на една здравословна закуска.

Изтеглете приложение на смартфона си, което ще ви помогне да изчислите дневния прием на калории. Вместо да спазвате изтощителни диети, обърнете внимание на напитките, които консумирате и за кратък период от време ще постигнете подобрение в теглото.

Друг начин да намалите количеството на калориите е, докато пиете любимата си напитка, да мислите за упражненията, които трябва да направите, за да изгорите калориите. Този метод е използван в тест от учените.

Те поставят знаци на видимо място в магазин, че една чаша безалкохолно се изгаря с 50-минутен джогинг. По време на празниците се забелязва значително по-малка консумация на безалкохолни напитки.

Направете си подсладен чай

Заменете сутрешната доза кофеин с подсладен чай, той има същия ободряваш ефект и съдържа повече полезни съставки за организма. Ако не ви допада вкусът на обикновения чай, добавете резен лимон или мента.Позволява се и употребата на захар или подсладител, но в нормални количества.

Изпийте чаша вода

Когато изпитате жажда, изпийте голяма чаша вода, често хората са просто жадни или отегчени и пият безалкохолните напитки по навик. В случай че не сте утолили жаждата си, помислете за огромното количество калории, без полезна стойност върху организма.

Заменете безалкохолните с напитки, които не съдържат високофруктозен царевичен сироп или изкуствени съставки като подсладители. Те са по-здравословен избор, особено, ако ги пиете от време на време.

Ако все пак не можете да се откажете от газираните напитки или да ограничите консумацията им, си купете апарат за домашно безалкохолно и сами си приготвяйте любимата напитка. Добавете свежи резенчета плодове и намалете вредните захари. По този начин ще се наслаждавате на любимата си напитка, но тя ще е полезна за тялото ви.