Голяма част от хората трябва да избягват солени храни и да се придържат към прием на натрий не повече от 1500 мг на ден.

Това се отнася особено за хората, страдащи от високо кръвно налягане. Много от храните съдържат огромно количество натрий, макар че не се усеща вкусът му.

Тук ще ви представим осем изненадващо солени храни, които консумираме ежедневно, но не предполагаме, че съдържат огромен запас от натрий.

Извара

Изварата е добър източник на калций и протеини. Ниското съдържание на мазнини допринася за нейната диетичност и малкото калории, които съдържа – 160. В същото време тя е добра за мускулатурата, тъй като съдържа 28 грама протеини.

В една чаша извара обаче може да открием почти 1000 мг натрий- около 40% от това, което би трябвало да консумираме през целия ден. Заместете изварата с кисело мляко, което съдържа само 60 мг натрий на порция и е с високо съдържание на протеини.

Зърнена закуска

Много зърнени култури съдържат 180-300 мг натрий в една порция - до 12% от това, което трябва да консумираме за ден. Вместо със зърнена закуска, започнете деня си с обикновена овесена каша, гарнирана с плодове. При нея няма опасност да поемете повече сол, отколкото е здравословно.

Тестени изделия

Пакетираните сладкиши и понички са пълни със захар и въглехидрати, но също така и сол. Една малка поничка, например, предоставя повече от 200 мг натрий (около 10% от допустимата норма за деня).

Пакетираните печива имат голямо количество натрий като консервант в допълнение към солта, използвана за печене. Тези лакомства имат много калории, мазнини, а понякога и трансмазнини, затова ги заменете със здравословна рецепта за домашни бисквити, например.

Супа

Купа с топла супа се препоръчва за един здравословен обяд. Шокиращо е обаче колко много сол съдържат повечето супи, особено консервираните по рафтовете в супермаркета. Въпреки че в една порция супа може има по-малко от 300 калории, една порция може да съдържа половината от препоръчителната дневна доза натрий.

Когато става дума за консерви супа, купувайте безсолна. Ако в продължение на години се храните със свръхсолена супа, можете да свикнете с вкуса й и да си мислите, че е безсолна.

Храни с "намалено" съдържание на натрий

Когато видите на етикета на хранителния продукт надпис "понижено съдържание на натрий", може да си помислите, че в него се съдържа по-малко количество сол. На практика този надпис означава, че натриевият хлорид е с 25% по-малко, отколкото в оригиналния продукт.

Така че за замразена храна, която съдържа 1000 мг натрий, версията с намалено количество натрий ще съдържа 750 мг, което все още е доста висока стойност.

Вегетариански бургери

Някои соеви и вегетариански бургери са направени с дълъг списък от високо преработени съставки и използват сол за подобряване на вкуса. Баничките например съдържат 400-500 мг още преди да се сготвят, подправят или преди да е добавено сиренето.

Горещ шоколад

Топлата напитка е чудесен начин да се насладите на сладко изкушение с малко количество калории- от 80 до 100 в пакет микс. Но една порция може да съдържа и 7% от препоръчителния дневен прием на натрий.

Палачинки

Да си направим палачинки с готова смес е бързо решение, което не изисква много време, но имайте предвид, че тази смес съдържа 400 мг натрий на порция.