Детето е нахранено, напоено, не е болно от нищо, тогава защо не иска да заспи по 2 часа.
Причина №1 – недостиг на физическа активност
За ползата от физическите упражнения за здравето знаят всички родители. Децата трябва да се движат, без значение възрастта, да се разхождат. Но далеч не всички родители виждат връзка между физическите натоварвания и процесът на заспиване. А без активно бодърстване рискувате да станете свидетели на 1.5-часово шоу „Мамо, погледни как умея“.
Привеждаме пример, времето за бодърстване между дневния сън на 9-месечно бебе е средно 3 часа. Да допуснем, решили сте да излезете на вечерна разходка. 2.5 часа сте прекарали навън, но през цялото това време детето е било в количката. Но когато решите да го сложите да спи, най-вероятно още час ще поиска да пълзи, да се опита да стане или да ходи, в зависимост от това какво вече умее. А опитите за приспиване ще завършат със сълзи.
Постарайте се да успеете да разходите приличен запас от физическите сили на детето, докато бодърства. Но само не се опитвайте да го изморявате, непосредствено преди сън и ето защо.
Причина №2 – дълго бодърстване
Някои родители смятат, че колкото по-добре детето се наиграе преди лягане, толкова по-крепко ще спи. Това е така само в случай, че става въпрос за подходящо физическо натоварване по време на бодърстване.
Но най-често под думата да се наиграе и да се набяга се подразбира следното: „Времето за сън дойде, а не детето сякаш му се отвори второ дишане, не знам как да го сложа да спи, нека се накрая, тогава само ще се умори и ще заспи“. В този случай „да се набяга“ в много семейства завърша с дълго приспиване със сълзи.
Друг пример. Дете на 2 месеца, което бодърства вече повече от 2 часа, но на майка,а това не я тревожи, защото бебето е спокойно. Но след няколко минути в креватчето се променя до неузнаваемост – възбудено се движи, хленчи, недоволно е от всичко. Опитите за приспиване водят до още по-голям протест, силен плач. Не помага, дори кърменето.
Майката се чувства разстроена, превъртайки в главата десетки възможни причини за внезапна истерия. При здраво бебе подобно поведение с голяма вероятност е свързано с преумора.
Приспивайте детето навреме, отчитайки възможностите на нервната му система. За всяка възраст са индивидуални.
Без умора и допълнително претоварване на нервната система децата обикновено могат да бодърстват между отделните интервали за сън:
• Новородени – не повече от 1 час;
• Деца на под 4 месеца – не повече от 2 часа;
• Деца под 8 месеца – не повече от 3 часа;
• На година – около 4 часа;
• Деца на 1.5-3 години – 5-6 часа, препоръчва се запазването на 1 дневен сън;
Причина №3 – източник на светлина в детската стая
На 3-4 месечна възраст в детския организъм започва да се синтезира хормон на съня – мелатонин. Нивото на този хормон при децата зависи от осветлението – при силна светлина се прекратява. Вечер, малко преди приспиването на децата е препоръчително приглушаване на осветлението в апартамента. Така по естествен начин започвате подготовка за съня и намалявате времето за приспиване
Може ли да се остави включена нощна лампа за през нощта? Специалисти по съня по цял свят са единни в мнението си, че децата както и възрастните, трябва да спят в пълна тъмнина.