Намаляването на прием на захар е често срещана практика за хората, които се опитват да отслабнат. Хранителен режим с високо съдържание на захар допринася за качването на килограми като добавя калории без да бъде хранителен за тялото. Често подобен тип калории са познати като т.нар. „празни”. Те само увеличават апетита и желанието за още захар като повишават нивата на инсулин, което поощрява натрупването на мазнини в организма.

Когато намалите приема на захар обаче това няма автоматично да доведе до тъй желаното отслабване. Ако изглежда така сякаш колкото повече килограми качвате, толкова по-трудно е да ги свалите, то просто вие нямате правилната визия за нещата. Отслабването може да бъде трудно поради няколко психологически причини.

Мастните клетки никога не изчезват

Когато качвате килограми, тялото ви създава нови клетки, за да може да съхрани излишната мазнина. Тези клетки никога не изчезват. Можете да изгорите мазнината вътре, но те самите остават. Всяка една такава клетка има миниатюрни сензори и когато изгорите мазнината вътре в нея, тези сензори изпращат силен сигнал към мозъка да ги напълни отново. Мозъкът ви на свой ред отговаря на тези сигнали като активира апетита с цел да набави няколко калории, които да заменят липсващите мазнини. Колкото повече подобни мастни клетки имате, толкова по-силни за сигналите, които тялото ви изпраща към мозъка за нови попълнения на мазнини и респективно толкова по-силен ще бъде апетитът ви.

За да избегнете тази химическа алармена система, вие трябва да отслабвате постепенно и бавно, като поетапно намалявате нивата на мазнини, така че да не събуждате подозрения в сензорите на мастните клетки. Това е причината, поради която тези екстремни диети са безполезни в дългосрочен аспект – прекалено бързата загуба на мазнини включва всички аларми, като резултатът е неутолим апетит и огромно желание за ядене.

Хомеостаза

Хомеостазата е идеален начин да дефинирате, че вашето тяло желае да запази нивото на телесни мазнини, към което е привикнало, и самото то се адаптира и променя метаболизма и апетита ви, за да остане такова. Хормони, подобно на лептина, констатират нивото на мазнини в тялото и сигнализират на мозъка да настрои апетита и метаболизма, така че да може да поддържа това статукво.

Причината, поради която упражненията, особено силовите тренировки с тежести, са изключително важни за процеса на отслабване, се корени в това, че подобен тип програма засилва метаболизма и дава на вашето тяло разрешение да изгори излишните калории, които са се натрупали като мазнини. Ако не тренирате, тялото ви забавя метаболизма, когато намалите приема на храна, вместо да предостави на разположение запасите си на мазнини.

Йо-йо ефектът на диетите

Процесът по отслабване и респективно отново качване на килограми е известен като йо-йо ефекта. Всеки път, когато минете през този цикъл, загубата на телесни мазнини става все по-трудна и по-трудна.

Например да предположим, че нормалният ви калориен прием е 1600 калории на ден. Вие решавате, че искате да отслабнете бързо, така че започвате някаква глупава диета, която ви ограничава до 800 калории на ден. В началото сте гладни, но продължавате с нея и след няколко седмици успешно отслабвате. Поздравления! Но по този начин сте свалили нивото на калории на 800. Когато глупавата диета стане непоносима и вие се върнете към нормалните си хранителни навици (1600 калории), метаболизмът ви се оказва с допълнителни 800, които той превръща отново в мазнини.