Скорошен научен експеримент показа, че хората са склонни да плащат повече, за да получат стая в хотел с изглед към морето, тъй като смятат, че така почивката им ще протече по-добре.

И затова не трябва да се отнасяме към плажа единствено като място, където можем да се полежим няколко дни и да изпием десетки коктейли. Престоят на плажа крие в себе си огромни терапевтични ползи за нашето тяло и ум.

И е важно да се опитваме да стоим на него толкова често, колкото изобщо можем да си позволим.
Самата идея не е нова. Още през 17-ти век лекарите започнали да изпращат пациентите си на море – плажът сам по себе се е считал за лекарство.

Неотдавнашни изследвания също показват, че хората, които живеят по крайбрежията имат средно много по-добро здраве от останалите. Това е характерно и за богатите, които могат да си позволят вила на морския бряг.

Ето още няколко причини да ходите на плаж толкова често, колкото можете да си позволите.

Нашето тяло обича водата

Водата е най-важният елемент за поддържане на живота. Човешкото тяло се състои от вода на 60%, мозъкът от 80%. Да и самата Земя е 70% вода.

Нашите предци са прекарвали около водата значително повече време, отколкото ние. Водата е била за тях източник на храна, място за почивка и богатство. Така че вашата любов към моретата и реките не е случайна.

Синият цвят успокоява

Това го знае всеки интериорен дизайнер. Синият цвят е любим за болшинството от хората по целия свят. Изследванията показват, че хората го асоциират със спокойствие, откритост, задълбоченост и мъдрост.

Психолозите също потвърждават, че ако дълго време гледате нещо синьо, ще успеете да успокоите нервите си.

Ако сте на плажа, то синият цвят винаги ще присъства около вас. Това е и морската вода и на небето. Ето защо на морския бряг се чувствате толкова спокойно, както никога в града.

Плажът помага на мозъка да се отпусне

Доказателствата са много. Например изследване, публикувано през декември 2011-та година в списание Journal of Environmental Psychology, показва, че хората преживели тежка болест се възстановяват край морето по-бързо, отколкото в градската среда.

Още едно изследване доказва, че за презареждането на мозъка престоят на плажа е по-ефективен от разходките в градските паркове.

В американско издание също се твърди, че водата успокоява, тъй като нашият организъм на подсъзнателно ниво си спомня как е възникнал в утробата на майката.

Изследванията показват, че ако човек е прекарал няколко дни около морето, то той започва да спи по-добре, да изпитва по-малко стрес, тревога и при него да преминават първичните симптоми на депресия.

И още нещо престоят на плажа ви помага напълно да се отпуснете. Особено, ако решите да не вземете своя мобилен телефон или компютър.

Звукът на вълните също има успокояващ ефект

Звукът на морските вълни е идеален бял шум. Доказано е, че той помага на хората да заспят. Също така има научни доказателства звукът на вълните пренастройва вълните на самия мозък. В крайна сметка човек става по-спокоен и релаксиран.

Уилям Дорфин, професор по психология от Университета Сан-Сентинел, твърди, че шумът на морето, заставя мозъка усилено да образува допамин и серотонин – основните източници на доброто настроение.