Прополисът е продукт на пчеларството, който е известен с уникалните си лечебни свойства и притежава горчив вкус, тъмнокафяв, понякога жълт цвят и приятен аромат. Това вещество се образува от секрета на жлеза в горната челюст на пчелата и от цветен прашец.

Прополисът се извлича от пчелните гнезда /пити/ след приключване на събирането на меда, тоест медът и прополисът се събират практически едновременно.

Този продукт на пчеларството се използва от пчелите за смазочно средство за регулиране на диаметъра на жилото – в зависимост от температурата на околната среда.
Първоначално прополисът е мек, но с течение на времето се втвърдява и се превръща крехко вещество, подобно на тъмен колофон /вид смола/.

Прополисът се топи при 80-104°C, но при 15 градуса и по-ниска температура започва да се разпада.

Този пчелен продукт съдържа голямо количество полезни вещества и притежава бактерицидни свойства. Основните функции на прополиса в кошера е унищожаването на бактериите.

Доказано е, че този пчелният продукт по отношение на човешкия организъм се характеризира с антибиотична, антитоксична, антираково и антибактериална активност.

Състав на прополис

Прополисът съдържа флавон, витамини, аминокиселини и други микроелементи. В него са установени общо около 16 класа различни органични вещества. Към настоящия момент са идентифицирани повече от 200 активни компоненти.

Важна е ролята на цикличните вещества с ниска молекулна маса – алкохоли, алдехиди, полифеноли.

Защитната функция на пчелният продукт прополис се осигурява от множествеността тези съставки, което оказва ефективно съвкупно действие.

Основно прополисът има следната структура:

• 50% - образуващи смола компоненти – ароматни киселини, техните етери и флавоноиди;
• 30% восък – алкохоли, техните естери, мастни киселини;
• 10% - ароматни и етерични масла;
• 5% - цветен прашец – белтъчини и съставни аминокиселини;
• 5% - други вещества – витамини, захари, кетони, хинони, лактони, стероиди;

До голяма степен лечебните свойства на прополиса се обуславят от наличието на флавоноиди в него, които имат терапевтично значение.

Лечебни свойства на прополиса

В народната медицина този пчелен продукт се използва много често – лечението с това вещество е ефективно при възпаление на дихателните пътища, синузити , ангина, хрема и други заболявания.

Прополисът още от древни времена е бил използван като лечебно средство, което притежава регенериращи, антисептични и бактерицидни свойства.

В медицината се използва фармакологичната и биологичната активност на прополиса. Този пчелен продукт притежава активност спрямо патогенните микроорганизми, а също се характеризира с различни лекарствени свойства.

Прополисът е възможно да предизвика алергия, поради наличието на алергенни свойства, затова е необходимо да се прилага с особено внимание. Естерите на кофеиновата киселина, които съдържа пчелният продукт определят и противопоказанията за неговото използване.

Тези естери е възможно да доведат до появата на контактни дерматити.

Използването на прополис в различни форми способства за повишаването на имунитета, за снабдяването с хранителни вещества и за микроциркулация на тъканите. С цел лечение на екземи и рани също е бил използван прополис – мехлемът от това вещество винаги е притежавала оздравяващи свойства.

Попадайки в организма на човека, прополисът прочиства кръвоносните съдове от натрупаните плаки от „лош“ холестерол, прочиства клетъчните мембрани и възстановява засегнатите тъкани.

Този пчелен продукт е изключително ценен и при онкологични заболявания, поради свойството му да неутрализира патологичните клетки и антиоксидантното му действие.

Прополисът подобрява устойчивостта на организма към йонизиращите излъчвания, оказва благотворен психофизически и тонизиращ ефект в частта да неутрализиране на депресивните настроения.