Промяната на природната картина и хладните температури са сред главните причини за това есента да е идеалният сезон за бягане. Не трябва да се притеснявате за влажността или горещината и можете да се наслаждавате на свежото време и падащите листа, докато бягате поредните километри. Можете да пробвате нови маршрути без да се потите прекалено много. Освен това не е нужно да ставате рано сутрин, както повечето хора правят през горещите летни месеци. Есенното бягане е много по-приятно и поносимо, което означава, че имате по-големи шансове да изгорите повече калории и да свалите няколко килограма. Хвърлете поглед върху някои наистина чудесни причини защо есента е перфектният сезон за бягане.

Прохладен въздух

Прохладният въздух на есенния сезон ви улеснява, ако искате да излезете за джогинг или бягане. Така се чувствате по-малко изморени и можете да контролирате дишането си и да удължите периода на бягане. И въпреки че в различните райони температурите варират, все пак след 20-минутно тичане няма да бъдете толкова изпотени.

Перфектни температури

Жегата и влажността правят бягането непоносимо трудно през летните месеци. Хората, които тичат, твърдят, че есента е един от най-добрите сезони за бягане, защото температурите по това време са перфектни. Можете да си позволите да носите по-дълги дрехи, за да изглеждате стилни, а също така да сложите лек грим без да се тревожите, че ще се размаже по кожата ви.

Повече енергия

По време на лятното бягане имаме по-малко енергия. Независимо дали ви харесва или не, жегата изчерпва енергията ви. През есента сте заредени с повече енергия за една добра тренировка. Можете да експериментирате и да опитате различни видове тичане. Уверете се, че сте добре хидратирани и ядете здравословна храна.

Смяна на природната картина

В зависимост от това къде живеете, листата започват да сменят цветовете си през късния септември до средата или края на октомври, така че можете да се насладите на невероятна цветна картина. Тъй като листата падат на земята, можете да чуете шумоленето им под вашите крака и да усетите аромата на есента. Наслаждавайте се на забавно тичане, намалете стреса и обръщайте внимание и на най-малките детайли, които есента ви предлага.

Мотивацията на празниците

Една от най-популярните причини хората да започнат да бягат през септември е за да изглеждат добре за празниците. Ако искате да носите онази нова рокля на Коледа или да започнете новата година с няколко килограма по-малко, използвайте есенния сезон, за да тичате редовно и упорито. Така ще свалите ненужните килограми, а да не споменаваме и ползата за цялостното ви здравословно състояние.

Бягайте по-интензивно и по-дълго

Благодарение на фантастичното си време, есента ни позволява да бягаме по-интензивно и по-дълго. Разбира се, ако сте нов в този спорт, не прекалявайте. Започнете бавно и не тичайте твърде дълго. Научете се как да дишате правилно по време на бягането, за да не развиете ангина или тонзилит.

Повече свободно време

Ако сте майка, есента може да бъде перфектния сезон за тичане за вас. Въпреки че това зависи от възрастта и нивото на активност на детето ви, все пак можете да имате повече свободно време. След като изпратите детето си на училище, защо да не излезете да потичате? Възползвайте се от всяка минута.

Разбира се да не забравяме, че през есента има дълги дъждове и мрачни дни. Но все пак има и слънчеви дни, затова излезте навън за едно добро бягане и се насладете на прекрасната природа.