Ендометриумът е вътрешната обвивка на лигавицата на матката. Всеки менструален цикъл завършва с изхвърляне на този слой от лигавицата на матката.

Ендометриозата е доброкачествено заболяване, което в някои случаи може да има злокачествено протичане. Една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст е засегната от това състояние. Затова с днешната статия искаме да обърнем вниманието към тази сериозна и често срещана диагноза.

Какво представлява ендометриозата

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се открива извън пределите на матката, обикновено в други органи в тазовата област. Тези открити клетки, лезии, нарастват и кървят следвайки хормоналните промени и менструалния цикъл.

Когато се локализират извън матката, обаче, кръвта не може да се изхвърли, което води до сраствания на тъкан с органите и възпалителни процеси.

При това състояние, ендометриалните клетки се откриват по повърхността на яйчниците, пикочният мехур, ректума и червата.

Наблюдавали са се и случаи, при които ендометриални клетки се откриват дори и в мозъка или белия дроб.

Как да разпознаем ендометриозата?

Най-често срещаният симптом на заболяването е болка в областта на корема преди или по време на менструацията и, също, по време на овулация. Болката може да се локализира и в тазовата област и долната част на гърба.

Страдащите от ендометриоза усещат болка по време или след сексуален контакт, както и дискомфорт при ходене до тоалетна. Характерни са и т.нар. „шоколадови“ кисти.

Тези псевдо кисти се образуват поради продължаващото функциониране на ендометриума, дори и след „излизането“ му извън матката. Друг често срещан симптом е проблемът с храносмилането, както и хормоналния дисбаланс.

Наблюдават се чести вагинални инфекции и инфекции на пикочните пътища. Невъзможността за зачеване също е последствие от заболяването.

Как се лекува

Първо ще засегнем и темата за диагностиката, която върви ръка за ръка с успешната терапия. Независимо дали дискомфорта и болките, които усещате ви се струват безобидни е важно да ги споделите с вашия гинеколог.

Той ще ви насочи към това какви изследвания да си направите, а и може да забележи образувалите се кисти с ултразвук. Сигурна диагноза може да се постави след хирургична интервенция и вземане на материал за хистологично изследване.

Навременното диагностициране, значително улеснява процеса на лечение. Няма конкретно лекарство за справяне със състоянието.

Лекарят ви, обаче, ще ви назначи лекарства за справяне със симптомите. Оперативната намеса, макар и най-инвазивния метод, е и най-сигурният начин за справяне със състоянието.

Здравословното хранене и увеличаването на двигателната активност повлияват благополучно състоянието, но те не могат да го излекуват.