Много е говорено за полезните свойства на кафето, и като антиоксидант, и като лекарство, и като просто освежаваща напитка.

Но вкусът на кафето може да варира страшно много – всичко зависи от качеството и вида зърна, които са използвани, преди то да бъде смляно, а после и приготвено по ваш вкус. А зърната се разделят най-общо на две основни групи: зърна арабика и зърна робуста.

Когато си взимате кафе за еспресо машина, често може да се натъкнете на огромните букви по пакетчето: „100% АРАБИКА – ПРОМОЦИЯ“. Арабиката се смята за по-висококачествен сорт кафе от робустата – меко и не особено силно, то не се препича толкова много при обработката си и запазва възможно най-много от първоначалния си оригинален вкус.

Следователно то е и по-скъпо от робустата – сорта кафе, използващ се за повечето евтини кафета по автоматите или в кварталните магазинчета. Робустата е много по-широко разпространена.

Това е класическото силно кафе, с горчив, натрапчив вкус, който може да накара очите ви да сълзят, ако не сте му свикнали. Вкусът е наситен, но то рядко е толкова ароматно, колкото могат да бъдат някои разновидности на арабиката.

Робустата съдържа два пъти повече кофеин, а зърната му често биват силно препечени, което спомага за трансформацията на първоначалния вкус.

Повечето хора, разбира се, биха предпочели да се наслаждават на чистата арабика пред това да треперят от количеството кофеин в робустата, но не винаги това се оказва най-подходящият избор.

Робустата е силно подценена – има висококачествена робуста, която отново запазва силния си вкус, но едновременно с това някак успява да го омекоти и човек усеща кафето, такова каквото е – наситено, черно, силно. И все пак приятно.

Но много от хората избягват дори да се поинтересуват от различните видове робуста, тъй като просто не харесват истинския вкус на кофеина. И въпреки че арабиката е много по-приемлива в това отношение за повечето от нас, то здравословните ползи, които носи робустата взимат превес.

Всички знаем, че кафето стимулира метаболизма, увеличава притока на кръв, действа като антиоксидант и следователно спомага за отслабването. Виновникът за всички тези неща бива главната му съставка – кофеинът.

И докато в кафето арабика, кофеинът не се усеща толкова ясно, то в кафето робуста той е меко казано преобладаващ. Тъй като съдържанието му е два пъти повече, следователно той има и два пъти по-голямо действие и ефект върху човешкото тяло и реакциите му.

Повече кофеин означава по-забързан метаболизъм, по-силен антиоксидант, по-ефективен за отслабването. И, разбира се, за събуждането.

Ако не сте от хората, за които кафето е просто сутрешно удоволствие и те му се наслаждават пълноценно, облегнати до прозореца, слушайки музика или пък в някое стилно кафене с компанията си, а сте от тези, които буквално имат нужда от него, за да функционират, то робустата е за вас.

Има хора, които не понасят вкуса на кафето, но пият само и само заради влиянието, което ни оказва. Тогава със сигурност предпочитате мекия вкус на арабиката, но за съжаление, не това е сорта кафе, от който изпитвате потребност. Този, който ви трябва, трябва да ви събуди. Да усетите притока на кръв във вените си и пробуждането на мозъка ви.

Това е ефектът, който робустата оказва. Това е ефектът, който ви трябва.

Кафето не е едно и също. Не го слагайте под общ знаменател. Ако сте от редовно консумиращите го, направете пиенето му приятно – намерете вашия сорт кафе, в зависимост от нуждите си, вкусовете си, желанията си.

И не подхождайте предубедено към уж „нискокачественото“ кафе – понякога то може да се окаже по-полезно и като цяло по-добро от така наречената „високата класа“. Всички си имаме своите тайни – робустата също.