Всички ние в детството си сме слушали и чели колко е важен ежедневният тоалет. Но най-новите изследвания на учените разбиват всякакви установени правила – оказва се, че хигиената може да навреди на здравето.

Все пак това е в случай, че се прекалява. Разбира се, грижата за собственото тяло и редовното почистване на жилището никой не е отменял, но предотвратяването на контакта с всякакви бактерии може да изиграе лоша шега с имунитета.

Това потвърждава изследването на белгийски учени, които доказали, че прекомерното увличане по хигиената впоследствие често води до алергии.

Да вземем пример с хигиената на устната кухина. За някои хора стерилността е основна гаранция за здравето. Според тях именно това е защита от кариес и прочие заболявания, които налагат посещението на страшното зъболекарско кресло.

Но изследванията показват, че злоупотребата с антисептични средства, напротив, неблагоприятно се отразяват на здравето на устната кухина.

Сред множеството бактерии, обитаващи това място, има не само вредни, но и полезни. Здравият организъм е способен сам да регулира състоянието на микрофлората на устната кухина.

А пък прекомерната употреба на специални средства за жабурене може да предизвика не само раздразнение и алергични реакции, но и ръст на патогенните микроби.

И те от своя страна могат да станат причина за много по-сериозни заболявания, разпространявайки се от устната кухина из целия организъм.
За хигиената на ушите е казано не по-малко. Поради прекалено усърдното почистване на ушите лекарите се сблъскват с проблема с увреденото тъпанче и слуховият проход. Но това не е единствената опасност.

Не всички знаят, че устната кал е необходима за почистване и за смазка на ушните канали. Освен това защитава вътрешните слухови органи от микроби.

Поради тази причина излишните натрупвания е по-добре се премахват само във външната част на ухото. А пък опитите да се достигне до възможно най-дълбокото бива последвано не само от раздразнение, но и до образуване на цели тапи от ушна кал, тъй като памучният тампон, с който са обвити клечките за уши способства за трамбоването ѝ.

Миене на ръцете

Днес е трудно да повярваме, но само преди 150 години хората не са и подозирали, че е необходимо задължително да ръцете да им са чисти. И едва по средата на 19-ти век унгарски акушер им отваря очите.

Високата смъртност при ражданията лекарят свързал с това, че медиците пренасяли инфекции от паталогоанатомичните отделения в родилните. След това унгарецът задължил всички да дезинфекцират ръцете си преди операция.

Същевременно пък днес много чистници са готови да мият ръцете си до кръв, предпазвайки се от всевъзможни инфекции. А пазарът предлага огромен избор от сапуни, включително и такива съдържащи антибактериални вещества. Изглежда, че проблемът вече е останал в миналото.

За да се предпазим от патогенните свойства на бактериите лекарите препоръчват да не използваме антибактериален сапун повече от веднъж месечно, а през останалото време да пием ръцете си като задържаме нанесенето за 20-30 секунди и след това да изплакваме.

А ползата от изключително популярните гелове за ръце без необходимост от измиване, е силно преувеличена, а спиртът и химическите вещества съдържащи се в тях, могат да се отразят неблагоприятно на кожата. Разбира се, то е незаменимо при походни условия.