Учени признават този способ за поставяне на диагнози за недостоверен.

Най-разпространеният и познат на нас от самото ни детство вид диагностициране – по капка кръв от палеца – не е достатъчно надежден. До това заключение достигнали биоинженери от Университета Райс в САЩ.

Освен това, те твърдят, че подобни изследвания могат да доведат до трагични последствия. Защото поради погрешните резултати човек получава неправилни препоръки и съответно ще се лекува неправилно. Не е трудно да се досетим, с какво може да завърши всичко това.

За това, че изследванията по капка кръв са грешни, учените установили в резултат на сравнително изучаване на кръвта на 18 донори-доброволци. Това били общо 2 теста.
В първия случай бил направен бърз тест, а във втория с помощта на специално болнично оборудване.

От всеки донор били взети 20-микролитрови дози кръв, които впоследствие били изследвани за съдържание на левкоцити, тромбоцити и хемоглобин.

И в крайна сметка се установило, че хемоглобинът и количеството на тромбоцитите във всеки случай съществено се различавали. Тяхната концентрация при замерванията се изменяла с повече от 2 грама на декалитър.

„Първоначално ние решихме да проведем такъв сравнителен анализ, след като студентите в моята лаборатория забелязаха големи разлики в някои кръвни тестове, - разказва за изследването неговият ръководител Ребекка Ричардс-Кортум, професор от университета Райс и директор на Института за глобални технологии в здравеопазването. – И за съжаление съвсем скоро нашите подозрения се потвърдиха. Затова изследване по една капка кръв не може да се смята за достатъчно надеждно “.

Какъв би могъл да бъде изходът? Учените посочват, че за получаване на точни резултати от пълната кръвна картина са необходими минимум 6 капки кръв.
Между впрочем, миналата седмица учените от шведския университет Умео заявиха, че са направили откритие, което позволява да се определи дали в човешкия организъм се развива злокачествено заболяване и то без значение стадия.

Точността на метода е 96%, като определя не само наличието на онкологична патология, но и подсказва къде именно се крие в организма.

Това стана възможно благодарение на създадения от учените тест въз основа на анализ на РНК – рибонуклеиновата киселина, в тромбоцитите. Оказва се, че именно тя, подобно на индикатор, сигнализира дали има опасност или не.

А още преди това група учени от Харвардското медицинско училище разработи технология, която събира всички антитела, присъстващи в кръвта на човека, и въз основа на тях съставя история за вирусните инфекции на всеки определен човек.

Тоест, по една капка кръв може да се разбере за човека много повече, отколкото самият той подозира. Специалистите твърдят, че тяхното откритие, освен че установява всички прекарани от човека инфекции, също е и средство за разработване на ваксини против вируси.

Учените вече „пробваха“ своя препарат чудо върху 569 доброволци от различни държави. Оказва се, че болшинството от хората имат антитела към 10 вече прекарани вирусни инфекции, а най-разпространени сред всички групи от населението се оказват херпесните вируси и простудните риновируси.

Резултатите от теста, които могат да се получат въз основа на новата разработка дават отговори на много въпроси. А при показанията на млади или възрастни с някаква конкретна болест могат да се видят различията при развитието на инфекцията.

Получените данни позволяват и да се оцени риска от превръщането на вирусната инфекция в сериозно заболяване.