Кремът за лице не е панацея против бръчки, пигментни петна, загуба на еластичност и други кожни проблеми. Но все пак именно този продукт е основа за грижа за кожата.

Дневните и нощните кремове както и козметиката за клепачи спомага за овлажняване, подхранване и защита на кожата.

Възможно е, дори най-ефективното средство да не действа. Какви може да са причините?Най-често това са грешки, които се допускат при нанасяне.

Грешки при употреба на крем за лице

Неправилна подготовка на кожата при нанасяне

Една от най-честите грешки при използване на крем за лице е нанасяне на средството за кожата веднага след миене.

За да подейства продуктът е важно да почистим кожата не само с пяна или с гел. За тази цел след миене трябва да обработим лицето с мицеларна вода или с тоник.

Мазната кожа изисква дълбоко почистване при редовно използване на крема. В идеалния случай е необходимо комбиниране на премахването на грима с лек домашен пилинг. Допуска се отстраняване на замърсявания и с ексфолиант веднъж 2 пъти седмично.

Сухата кожа не се нуждае от толкова често допълнително почистване. Ексфолиант е необходим не по-често от веднъж на 10 дни. А нежен пилинг – 1-2 пъти седмично.

Всички типове кожа се повлияват благоприятно от въздействието на парата, която се отделя от билкови отвари.

Нанасяне на твърде дебел слой козметика

Козметиката не трябва да се нанася на лицето с плътен слой, тъй като не действа в пъти по-ефективно. Кремът за лице трябва да се нанася равномерно до толкова, че да покрива повърхността на кожата.

Ако се използва като основа за декоративна козметика, е възможно размазване. Плътният слой крем може да стане причина и за запушване на порите.

За да предотвратим поява на зачервявания, възпаления, черни точки, е необходимо да използваме крем за лице в количество, колкото грахово зърно.

Така едновременно спестяваме от средството и не вредим на кожата. Ако количеството не е достатъчно, можем да вземем още малко, отколкото да нанасяме повече от необходимото.

Ако все пак сте прекалили с крема, по-добре отстранете остатъка със салфетка.

Използване на един и същ крем с години

Много дами имат свой любим крем. Да се намери продукт, който овлажнява и подхранва, осигурява защита от ултравиолетови лъчи или от студ, е истински късмет.

Ако преди години сме открили подходящ продукт, това не означава, че през следващите 5 години трябва да продължим да го използваме.

С възрастта потребностите на кожата се променят, затова от време на време трябва да се сменя, дори и най-подходящият крем.

За да изглежда кожата добре, трябва да използваме козметични средства в зависимост от сезона.

При студено време дори и нормалната по природа кожа може да стане твърде суха. А комбинираната мазна.

Смяната на крема се налага и за да не свиква кожата към активните компоненти, които се съдържат в него. В противен случай, целебните вещества просто ще престанат да действат.

Любимият крем за лице може и да не се сменя дълго време. Достатъчно е да се спира употребата му за по 7-10 дни на всеки 3 месеца в зависимост от сезона. През това може да се използва продукт с различни активни съставки.

Съхранение на крема в банята или в хладилника

След отваряне на бурканчето или тубичката с крема е необходимо правилно съхранение, за да може да ни послужи по-дълго време. Най-неподходящото място, в което може да се сложи  на козметика за лице, е банята. В това помещение е твърде влажно и топло.

Колебанията в температурите са причина активните на крема да загубят полезните си свойства. Опаковките с крем за лице не трябва да се оставят около радиатори, на перваза.

Още една крайност в съхранението на кремове за лице е поставяне на средството в хладилник.

Да, наистина няма да се развали. Но не трябва да се нанася на кожата веднага след като бъде извадено от хладилника. Причината е, че студеният крем няма да действа толкова ефективно.