Резки промени във времето, от много студено към сравнително топло, болни деца в детските градини - това са малка част от факторите, поради които най-малките боледуват по-често през зимата, отколкото през лятото. 

Респираторни заболявания, остри дихателни и вирусни инфекции, както и грип, при децата могат да се усложнят с бронхит. Как навреме да разберем, че детето се разболява от бронхит, какви мерки ускоряват оздравяването?

Защо децата боледуват по-често от възрастните

Децата са по-уязвими на инфекции и соматични заболявания от възрастните. Имунната защита на дихателната система се формира до 6-годишна възраст.

И през всички тези години имунитетът се сблъсква с различни възбудители на заболявания, адаптира се към климатични, температурни изменения, ниво на влажност на въздуха.

Това е основната причина, поради която малките деца боледуват по-често, отколкото учениците. Вероятността за усложнение на инфекциите на горните дихателни пътища до бронхит е много голяма.

Възбудителите на болестта и възпалителните процеси от гърлото при по-малките деца се спускат от гърлото към долните отдели на дихателните пътища доста по-бързо.

Как започва бронхитът?

Началото на болестта обикновено се предизвиква от заразяване с вирусен агент или с разпространение на бактериална инфекция от горните дихателни пътища.

Ако имунитетът не може пълноценно да защити детето от респираторната инфекция, то болестта се развива. Възможно е да започне с ринит, фарингит, ларинготрахеит, грип, с всяка респираторна вирусна или бактериална инфекция в остра форма.

При понижаване на имунната защита и недостатъчност на провежданото лечение възпалителният процес обхваща долните отдели на дихателните пътища, като се спуска към бронхиалните кухини.

Бронхитът може да започне и без първично заболяване, което да го провокира. В такива случаи причината за възпалението в бронхите са съществуващите у човек условно-патогенни бактерии, които започват активно да се размножават при понижение на имунитета.

Възпалителните процеси в лигавицата на бронхите предизвикват усилена секреция на храчки. Но в начален стадий на болестта при прослушване на бронхите се откриват специфични тонове, „тежко дишане”, което е признак на първичен стадий на възпаление.

В процеса на развитие на заболяването първоначално се появяват единични, а впоследствие и множествени хрипове, вследствие на усилената секреция на храчки в бронхите.

Болното дете в повечето случаи се чувства зле, температурата му се повишава, започват да се отделят храчки, които предизвикват кашлица.

По този първичен симптом бронхитът се отличава от възпалителните процеси в горните дихателни пътища, които също се съпровождат с кашлица – ларингит, трахеит, фарингит и др.

Образуване на храчки и изкашляне при малки деца

Храчките са продукт от секрецията на бронхите, които осъществяват защитна функция, като помагат на дихателните пътища да се справят с частиците прах, микроорганизми и да се самоочистят.

Бронхитът предизвиква повишена секреция на храчки, количеството им се увеличава с няколко пъти. Секретите частично блокират дихателните пътища и бронхиалната лигавица не може да се прочисти сама.

Възниква допълнителен способ за справяне с кашлицата, това е изхрачването, което се основава на кашличен рефлекс.

Особеност на детския организъм е повишеният вискозитет на храчките, недостатъчното развитие на мускулите на дихателната система.

Това може да доведе до неефективна кашлица и застой на секрет. А това е опасно не само заради продължителността на болестта, но и поради високата вероятност от обструкция на бронхите.

В начален стадий на развитие на заболяването, вследствие на възпаление на бронхите, се обостря реакцията на рефлекторните зони. А това предизвиква суха, свитяща и непродуктивна кашлица.

Възможно е да бъде както непостоянна, така и мъчителна, в зависимост от областта и проявлението на възпалението.

Лечение на бронхит при деца

Първото, което трябва да се направи при подозрение за бронхит, е да се заведе детето на преглед при личния лекар. Педиатър може да определи точната диагноза, стадият на болестта и особеностите.

Обикновено при неусложнени бронхити терапията се провежда с противовъзпалителни препарати, които помагат за по-лесно отделяне на храчките.

Ако пристъпите на кашлица са продължителни и изтощават детето, може да се назначат препарати, които потискат кашличния рефлекс. При необходимост се използват средства за сваляне на температурата.

Първо правило за лечение на бронхит при деца е покой, в начален стадий е желателен постелен режим.