В последните година на пазара се появиха хиляди добавки, които обещават крепко здраве, „вечна“ младост и красота. Малко обаче са тези, които са наистина ефективни и могат реално да докажат своето действие.

Днес ще говорим за една такава добавка, върху която са правени много проучвания – това е ресвератролът.

Какво представлява ресвератролът

Ресвератролът е продукт, получен от определени растения, при атакуването им от патогени, като гъби и бактерии, както и при ултравиолетовото им облъчване. Веществото е от групата на фенолите и фитоалексините. Според някои учени, ресвератролът е най-мощният хранителен антиоксидант.

Счита се, че природни вещества, като ресвератролът не действат директно срещу болестния причинител, както синтетичните агенти, а повлияват процесите в клетките и могат да предпазят организма от увреждания в дългосрочен план.

Какви са ползите от ресвератрол

Както вече споменахме, ресвератролът се счита за най-мощният хранителен антиоксидант. Антиоксидантите са вещества, които имат способността да унищожават свободните радикали в организма, като по този начин не им позволяват да влияят пагубно на организма ни.

Ако свободните радикали се натрупват в организма ни, това може да доведе до оксидативен стрес, който да увреди клетъчните структури. Хроничният оксидативен стрес може да увреди сърдечно-съдовата система, да предизвика развитието на злокачествени образувания и диабет тип 2.

Това вещество може да редуцира нивата на холестерола и да редуцира риска от развитието на атеросклероза, както и да бъде част от терапията на страдащите от атеросклероза. Антиоксидантът е полезен за сърдечно-съдовата система, като може да редуцира високите стойности на високото кръвно налягане, при хипертония.

Предотвратява образуването на тромби.

Има проучвания, според които редовният прием на ресвератрол под каквато и да е форма, подобрява клетъчната активност и съдейства за правилното осъществяване на процесите, протичащи в клетката.

Смята се, че ресвератролът забавя процесите на фотостареене на кожата, а в комбинация с това и повишава тонуса и еластичността на кожата, като редуцира „разрушаването“ на колагена, което е естествен процес на осъществяващ се в организма с течение на времето.

Как да си набавим ресвератрол

Макар, че фармацевтичните компании са напреднали в технологичното си развитие и са успели да създадат хранителни добавки, с които бързо и лесно можем да си набавим от чудодейното вещество. Въпреки това, няма по-добър начин да си набавим витамини, минерали и полезни вещества, освен от естествените им „първоизточници“.

Можем да си набавим ресвератрол естествено чрез:

  • Червено грозде – и най-вече в обвивката на плодовете;
  • Боровинки;
  • Фъстъци;
  • Натурално какао и най-много в естествените какаови зърна;
  • Червено вино.