Всички знаят народната мъдрост – този, който има какво да каже, обикновено мълчи.

И обратното - всеки от нас има очарователни приятели, които постоянно разказват интересни истории, силно се смеят и с готовност обсъждат всякакви, дори интимни подробности от своя живот.

Проблемът е в това, че те обикновено не помнят какво са разказвали вчера.

Те прекарват много време в непрекъснато говорене, вместо да спрат за минута и да обмислят за какво всъщност говорят. Те често са твърде заети да говорят за себе си и не им остава време да слушат останалите.

Лесно е да се предположи, че най-комуникативното и откровено момче в стаята, е и най-умният човек в нея. Всъщност това далеч не е така.

Хората, които са умни всъщност, обикновено не изглеждат такива на пръв поглед. Те търпеливо чакат, докато другите се наприказват. На тях повече им харесва да си отварят очите, а не устата.

Безшумните хора са всъщност умните. Те говорят малко, но мислят много.

Това са интроверти, творчески тип личности, получават удоволствие от обучението, от това да узнаят нещо ново, а не от това да разказват колко са готини.

Когато сте били с тях в една компания, то е възможно и да не сте ги забелязали. Те предпочитат да „летят под радарите“, мълчаливо да наблюдават какво се случва около тях.

А след това изведнъж се оказва, че след като сте разговаряли с тях - тези скромни хора не са срамежливи, а най-интересните и невероятни хора в компанията.
Не е ли така? Ето няколко факта за тези мълчаливи гении:

1. Мълчаливите хора са твърде силно заети със своите мисли, за да ни приказват за нещо.

Тихите хора са тези, които са загрижени повече затова, което се случва в собствената им глава. Това са хронични мислители, които може би биха искали да се включват в разговора, но вече са заети с интелектуалното разрешаване на проблемите си.

Освен това, на тях им е трудно да говорят за нещо с повече хора. На тях им се струва глупаво. А самите глупци мислят, че тези въздържани хора са твърде сериозни.
Мълчаливите хора имат много какво да ви разказват, но тях често не ги е грижа за вашето мнение.

2. Тихите хора пишат и четат повече, отколкото говорят

Умните хора предпочитат да разходват своята ментална енергия не за разговори, а за съзидание. Те не обичат да прекарват свободното си време по барове и дискотеки. Разходват го, за да четат и пишат.

Интровертите умеят да се наслаждават на разговорите, но само ако те са съдържателни.
Мълчаливите хора не са тези, които стоят в библиотеките. Това се тези, които предпочитат да четат и творят.

3. Въздържаните имат силни мозъци, затова им е необходимо време, за да помислят

Най-доброто, което можете да направите за вашия мозък е да му дадете почивка и да се концентрирате върху това, което се намира около вас.

Последните проучвания показват, че тишината и самотата са необичайно полезни за мозъка. Така органът има на разположение време да „поброди“ и да помисли за нещо не много конкретно.

Тихите хора често посвещават своето време на медитация. Това прави техния мозък още по-силен. Те не само анализират, но и като цяло по-добре възприемат нова информация.