Напоследък в хит у нас се превърнаха ортопедичните матраци и шалтета с мемори пяна. Техният материал е разработен специално за облекчаване на натоварването на космонавтите по време на полети. Но такива матраци свеждат интимния живот на своите притежатели до „нула“.

Ортопедичният матрак с памет е подобен на тесто е способен да запазва формата на поставения върху него предмет или на тялото. Но според експерти, за удобството на матраците с мемори пяна се налага да платим със своя интимен живот.

Сексолози от Ню Йорк предупреждават – удобният за сън, понижаващ натиска върху кръвоносните съдове и гръбнака ортопедичен матрак негативно влияе на сексуалния живот на неговите притежатели.

Това се дължи на недостатъчната устойчивост за коленете и стъпалата, а също и неизбежното натоварване на потъналия в матрака човек прави сексуалния акт в доста трудно упражнение.

Освен това, необходимият за правенето на любов отскок, практически липсва в леглата с ортопедичен матрак.

Представителите на компаниите за производство не са съгласни с мнението на учените, считайки, че много хора са способни да се приспособят към новите свойства на своето легло. Освен това те неотдавна са пуснали на пазара хибрид, съчетаващ в себе си свойствата на новия материал и на класическия пружинен матрак.

В допълнение

Китайски учени установиха как човек може да стане по-добър. Провеждайки редица любопитни изследвания, психолозите установили, че за проявлението на доброта способства качествената и приятна музика и пълноценният сън.

Участници в изследването на китайските учени станали няколко десетки доброволци, които били разпределени в 2 групи с еднаква численост. Принадлежащите към първата известно време разглеждали снимки, на които били запечатани млади жени със строг външен вид.

Освен това всяка фотография била подписана с различни научни фрази. Втората група доброволци разглеждала снимки с портрети на афроамериканци , съпровождащи се с подписи с позитивно, хумористично съдържание.

Впоследствие в рамките на експеримента всички участници заспивали, паралелно слушайки качествена и приятна музика, която свирела и по време на показването на картинките, само че този път от нея бил премахнат определен звук.

Анализирайки резултатите от изследването научните работници установили, че слушането на определени музикални композиции преди сън оказва доста положително влияние върху психиката на човека, като го успокоява и отпуска.

Според учените втората група от доброволците след събуждането си станала по-добра и осезаемо по-търпелива.

Но експертите предупреждават, че този метод работи само за седмица, с изтичането на седмица от слушането на музика преди сън ефектът започва да се понижава, а след това човек следва да направи пауза.

След няколко дни експериментът може отново да се повтори и той ще окаже на психологическото състояние същото действие, както и преди.

Още един интересен факт за съня беше установен през тази година, а именно – американски учени от националната асоциация по изучаването на съня, успели да установят каква продължителност на съня е подходяща за различните възрастови категории.

Анализирайки 300 научни труда по въпроса за влиянието на продължителността на съня върху здравето на човека, група експерти определи колко време е необходимо да разходват за сън децата, юношите и хора в млада, средна и напреднала възраст.

Хората в зряла възраст – 18-64 години, за да запазят здравето си е достатъчно да спят 7-9 часа, а над 65 са необходими поне 7-8 часа.