Защо на мъжете им е по-лесно да се откажат от допълнителните калории са установили група учени, които след няколко изследвания идентифицирали фактори, влияещи на отслабването.

Изследователите доказали, че представителите на силния пол с много по-малко усилия решават проблема с излишните килограми в сравнение с жените. И това без значение към какъв хранителен режим те са се придържали.

Но също така било установено, че това не е толкова лесно за обяснение. При показалите добър резултат в началото, през следващите месеци се наблюдава забавяне на понижаването на телесното тегло.

За да установят защо на мъжете им е по-лесно да регулират теглото си, учените анализирали около 49 изследвания. Така те идентифицирали основните фактори, които позволяват на представителите на силния пол по-лесно да се справят с излишните килограми.

Първото и основното предимство на мъжете при отслабването е собственото им тегло. Те тежат повече, поради разликата в телесната им маса при отслабване е по-очевидна, отколкото при нежния пол.

Освен това, колкото по-едър е един човек, толкова повече калории той ще изгаря, дори и без да прави физически упражнения и да тренира до пълно изтощение. Неговият организъм ще разходва повече енергия, дори и ако той просто си стои на дивана пред телевизора. Обмяната на веществата също при мъжете протича по-бързо, отколкото при жените.

Учените също установили, че на представителките на нежния пол им пречи в отслабването и това, че те най-често готвят храна за цялото семейство, като им се налага да опитват всичко, което приготвят и по този начин приемат допълнителни количества калории.

Освен това на нежната половина от човечеството по-често ѝ се налага да прекарва свободното си време вкъщи.

Така повечето жени имат неограничен достъп до хладилника и често се изкушават да консумират не съвсем полезни за фигурата храни, докато мъжете през повечето време са на работа или някъде извън дома и при тях чувството за глад не е толкова осезаемо.

Не следва да се забравя, че жените наддават на тегло по време на бременност, дори е установена връзка между пола на детето и теглото на майката. А организмът на мъжете не се излага на подобен стрес.

Освен това при силния пол хормоналния фон е стабилен почти през целия живот, докато за жените са характерни постоянните и напълно нормалните хормонални колебания.

Също така изследователите установили, че мъжете са по-малко предразположени към развитието на емоционална привързаност към храната и за разлика от жените, нямат склонност да привикват да компенсират своите неуспехи и житейски преживявания с храна, което явно вреди на фигурата.

За мъжете по-скоро не е присъщо да ходят на кафе с приятели, поглъщайки същевременно всевъзможни шоколади, парчета торта и сладкиши.

Следва да се добави, че учените-физиолози от Харвард са установили, че когато един мъж е влюбен, тогава се повишава неговия апетит към правилната храна. Хормонът на любовта, който се отделя в неговия организъм, го кара да избира по-малко мазни и вредни хранителни продукти.

Учените провели експериментът с 25 здрави доброволци – 13, от които с нормално тегло, а 12 с наднормено.

След прием на хормона на любовта /окситоцин/ мъжете изяждали 122 килокалории по-малко или 9 грама чисти мазнини в сравнение с доброволците от контролната група. Интересен е фактът, че участниците не усещали никаква разлика в чувството си за глад.